W upalne dni zazwyczaj obficie się pocimy aby schłodzić organizm. W tym czasie szczególnie łatwo zaburzyć poziom wody i elektrolitów w organizmie, co nie znaczy, że musimy w sztuczny sposób uzupełniać niedobory. Letnie stragany zapełniły się świeżymi warzywami i owocami, które nie tylko nas nawodnią, ale i dostarczą nam licznych składników odżywczych i mineralnych. Oto najlepsze „nawadniacze”:
Wysoką zawartością wody wyróżniają się przede wszystkim owoce. Oprócz cytrusów, które są dostępne niemal przez cały rok, postawmy na sezonowe, lokalne produkty.
- arbuzy– ulubiony owoc chyba wszystkich dzieci składa się w ponad 90 procentach z wody, jest niskokaloryczny (30 kcal), ale za to ma wysoki indeks glikemiczny (75). Oprócz wody smakowity arbuz zawiera także cukry, sole wapnia, magnezu, potasu, żelazo i sód oraz spore ilości witaminy C, mało kto wie, że owoc jest także źródłem antyrakowego likopenu. Wykazuje działanie oczyszczające i moczopędne.
- brzoskwinie – to bogate źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, witamin A, C i K, wapnia, potasu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i fosforu. Regulują trawienie, oczyszczają organizm z toksyn. Składają się w 88% z wody, mają 39 kcal na 100 g i indeks glikemiczny na poziomie 35.
- morele – aż 86% ich składu to woda, ale te pyszne letnie owoce zawierają żelazo, wapń, fosfor, potas, beta karoten (silny przeciwutleniacz) i witaminę B2. Uczestniczą w procesach krwiotwórczych, wzmacniają organizm, łagodzą nadkwasotę, a także działają odkwaszająco. W 100 gramach owoców jest 50 kcal, ich indeks glikemiczny wynosi 30.
- czereśnie – sezon na nie trwa do sierpnia, więc jest jeszcze czas na to, żeby posmakować owoców, które są esencją lata. Zawierają witaminy C, A, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan. Czereśnie w 80% składają się z wody, mają około 60 kcal, ich indeks glikemiczny zaś jest niski (22). Owoce te dodają energii, poprawiają przemianę materii, zawarte w nich flawonoidy opóźniają procesy starzenia. Czereśnie są zasadotwórcze, a więc odkwaszają organizm. Dodatkowo sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. Czereśnie są niestety dość ciężkostrawne, dlatego w przypadku osób z wrażliwym przewodem pokarmowym zaleca się krótkie ich obgotowanie.
- jabłka – pospolity polski owoc składa się w 83% z wody. Poza tym jest źródłem pektyn, czyli błonnika usprawniającego przemianę materii (skarbnicą pektyn jest zwłaszcza skórka), oczyszczają organizm (powinni je jeść palacze). Zawierają mnóstwo witaminy C, potas i żelazo, działają odkwaszająco, a nawet obniżają poziom cholesterolu. Mają raczej niską wartość kaloryczną (około 40 kcal), ale stosunkowo niski indeks glikemiczny – 38.
Także w królestwie warzyw znajdziemy takie, które zawierają mnóstwo wody. Dodatkowo mają tę przewagę nad owocami, że mają mniej kalorii i mniej cukru.
- ogórki – aż w 95% składają się z wody, są niskokaloryczne (16 kcal) i mają niski indeks glikemiczny (15). Poza tym zawierają witaminy C, K i z grupy B, potas, mangan, miedź i magnez. Świetnie oczyszczają organizm.
- cukinia – to także 95% wody, a ponadto zaledwie 16 kalorii i indeks glikemiczny 15. Pyszne letnie warzywo to źródło witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A, K i C oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu. Cukinia odpowiada za doskonały stan włosów, paznokci i skóry, niweluje stres, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, wzmacnia odporność i przyspiesza trawienie.
- pomidory – oprócz wody (93%) zawierają mnóstwo likopenu (substancji o działaniu antynowotworowym), witaminy C, A, K, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Pomidory obniżają ciśnienie krwi i poprawiają odporność. W 100 gramach maja jedynie 18 kalorii i indeks glikemiczny o wartości 30.
- marchew – to warzywo o nawet 89% zawartości wody. Surowa ma indeks glikemiczny na poziomie 30 i 41 kalorii. Pospolite warzywo skrywa w sobie mnóstwo antyutleniającego beta karotenu, luteiny (poprawia wzrok i stan skóry), likopenu, witaminy C, B6, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu. Marchew przeciwdziała miażdżycy, jest także zalecana przy awitaminozie.
- sałata – jedno z warzyw, którym trudno przypisać wysoką zawartość wody „na pierwszy rzut oka”. A jednak! Sałata to nawet 89% wody. Sałata zawiera chlorofil o działaniu zwiększającym odporność i przyspieszającym gojenie stanów zapalnych, luteinę i zeaksantynę, kwas foliowy i witamin z grupy B. Ma tylko 12 kalorii i indeks glikemiczny na poziomie 15. Co ważne, sałata ma zdolność do gromadzenia metali ciężkich, wybierajmy więc taką ze sprawdzonego źródła.
RED