Kwiaty w tym sezonie stały się obowiązkowym motywem. Królują na wybiegach, we wnętrzach i oczywiście w ogrodach. Ale nie tylko! Pojawiają się też na naszych talerzach. Kwiaty zagościły bowiem w kuchni, nie tylko jako element wystroju, ale pełnoprawny składnik dań. Ich obecność niewątpliwie podniesie walory smakowe i estetyczne potraw, a także pomoże zaskoczyć bliskich oraz gości niecodziennym smakiem i aromatem podanych potraw.
Kwiaty na wybiegach
Projektanci tej wiosny postawili na florystyczne motywy. Na wybiegach kwiaty pojawiły się nie tylko na ubraniach, ale też dodatkach: kapeluszach, torebkach i jako elementy biżuterii. Niektóre wyjątkowo duże, przykuwające uwagę, a inne drobne i delikatne. Część projektantów proponuje nawet kwiatowy „total look”: od sukienki, przez wielkie kolczyki-kwiaty, aż po kapelusz z takim motywem. A ponieważ obecnie wielka moda i ta uliczna idą w parze, dlatego wiele sklepów oferuje kwieciste kreacje, dzięki temu każda z nas może poczuć się wyjątkowo wiosennie.
Kwiaty we wnętrzach
Także w aranżacji wnętrz kwiaty zostały docenione. Obecne są w nadrukach na tapetach i tkaninach czy jako wzory na ceramice. W przeciwieństwie do strojów, tutaj jednak nie należy przesadzać. Lepiej postawić na jeden, mocny element np. kwieciste poduszki, niż zrobić z salonu wielką łąkę. Dzięki temu wnętrze stanie się modne, ale jednocześnie pozostanie eleganckie. Oczywiście nie zapomnijmy też, że uroku dodadzą mu kwiaty naturalne, np. w wazonie.
Kwieciste tarasy
Mogłoby się wydawać, że kwiaty w ogrodzie, na balkonie czy tarasie to nic nadzwyczajnego. Tymczasem okazuje się, że i tu obowiązują trendy. Wiosna 2017 należy do roślin w intensywnych kolorach. Zdecydowanie panują kwiaty żółte, pomarańczowe, w odcieniu nasyconej czerwieni czy fuksji. Właściciele niewielkich balkonów na pewno ucieszą się, że modne są także roślinne wersje mini, np. mini róże.
Kwiaty na talerzu
Dla smakoszy ciekawym kwiatowym trendem będą z kolei zapewne kwiaty jadalne. To wyjątkowe kulinarne rarytasy. Zarówno te z ogródka warzywnego, np. karczochy czy kwiaty cukinii, jak i kolorowe i pachnące: lawenda, bratki, róże, nasturcje czy kwiaty czarnego bzu. Jeśli mamy możliwość, warto wyhodować je samemu. Doskonałym pomysłem jest też skorzystanie z gotowych produktów zawierających ten niezwykły, kulinarny dodatek. Szczególnym powodzeniem cieszą się kompozycje owocowo-kwiatowe. Np. inspirowane kwiatowym trendem produkty dżemowe Łowicz. Marka połączyła w nich szczególnie przez nas lubianą truskawkę z kwiatami czarnego bzu, wiśnię z delikatnymi płatkami róży oraz brzoskwinię z aromatyczną, lawendową nutą. Te wyjątkowe propozycje na pewno zaspokoją kulinarne potrzeby zarówno śledzących najnowsze trendy kuchennych „fashionistów”, jak też wszystkich innych szukających inspiracji w kuchni.
Materiał partnera zewnętrznego