domowe lody śmietankowo-jagodowe
Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze podniebienie i będą bogatym źródłem witamin | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Przywołujemy lato! Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa  oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze podniebienie i będą bogatym źródłem witamin.

Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania
  • cukier puder                                                               6 łyżek
  • świeże jagody                                                              1 szklanka
  • sok z cytryny                                                               2 łyżki

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co    20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

ciasto czekoladowe z cukinii

Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!

Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W …