racuszki z krewetkami
Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki. Poznajcie przepis na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym.

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • pomidory – 2 średnie szt.
  • liście szpinaku – 1 opakowanie
  • jajko – 2 szt.
  • mąka – ½ szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki
  • krewetki koktajlowe – 2 garście
  • jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Orientany klasyk – Pad Thai

Klasyczne dania kuchni świata warto zrobić, aby urozmaicić własny jadłospis, poeksperymentować albo usłyszeć kilka westchnień …