Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa.
Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej oliwy, ten nie wie co traci. Może być ona dodatkiem do potrawy, który wydobędzie i wzmocni jej smak, ale też jej meritum ( jak choćby we włoskim spaghetti aglio, olio e peperoncino). Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę. Małe buteleczki z kolorowymi oliwami wypełnionymi ziołami, czosnkiem, czy papryczkami chilli pięknie wyglądają na pólkach jako ozdoba kuchni. Mogą też być eleganckimi prezentami.
składniki
- oliwa z oliwek
- ulubione świeże zioła (rozmaryn, majeranek, tymianek, szałwia, melisa, pietruszka, estragon itd.) – szklanka na 300 ml oliwy
- suszone papryczki chilli – 5 strąków na 300 ml oliwy
- czosnek – główka na 300 ml oliwy
sposób przygotowania
Przyrządzanie aromatycznej oliwy należy zacząć od wyparzenia butelek. Świeże zioła trzeba umyć, starannie osuszyć, włożyć do czystych butelek i zalać oliwą. Papryczki chilli muszą być wcześniej wysuszone, a czosnek obrany. Intensywność i moc oliwy zależą od ilości użytych ziół i przypraw. Zioła i przyprawy można ze sobą mieszać w różnych proporcjach i konfiguracjach, dopasowując smak oliwy do własnych preferencji. Napełnione butelki muszą odstać około 2 tygodnie, szczelnie zamknięte, w ciemnym i chłodnym miejscu.
MGR