Zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne elektryczne dziadki do orzechów przydają się w każdym domu, szczególnie w mieszkaniach amatorów domowych ciast, ciasteczek oraz tortów.
Tradycyjne dziadki do orzechów jako ozdoba kuchni
Podobnie, jak chlebak drewniany albo słoiczki z przyprawami, tak i tradycyjny dziadek do orzechów spełnia funkcje praktyczne oraz dekoracyjne – wyeksponowany w kuchni jest atrakcyjnym dopełnieniem aranżacji. Pomimo wysokich walorów estetycznych nie jest to jednak urządzenie dekoracyjne, ale proste w użytkowaniu i funkcjonalne narzędzie, które z łatwością poradzi sobie z twardą skorupą orzecha. Za jego pomocą można obrać orzechy laskowe, włoskie, migdały, a także inne często wykorzystywane podczas przygotowywania domowych słodyczy dodatki.
Tradycyjne ręczne dziadki do orzechów produkowane są z drewna, tworzywa sztucznego, a także metalu – stali nierdzewnej oraz aluminium. Poszczególne modele różnią się między sobą kształtem, mechanizmem działania, a także wielkością. Trudno sobie to wyobrazić, ale najmniejszy wyprodukowany dziadek do orzechów ma niecałe 5 mm wysokości. Ten i inne eksponaty – łącznie 300 egzemplarzy dziadków do orzechów można podziwiać w muzeach powstałych w Stanach Zjednoczonych oraz w Niemczech.
Wśród klasycznych modeli dziadków do orzechów spotkać można narzędzia dźwigniowe oraz akcesoria ze śrubą. Pierwsze – powszechnie używane, znajdują się w większości polskich domów. Dziadki do orzechów dźwigniowe są łatwo dostępne, tanie i proste w obsłudze. Orzecha wkłada się pomiędzy dwa długie ramiona narzędzia i naciska do czasu, aż skorupa pęknie. Bardziej funkcjonalne wersje narzędzi dźwigniowych mają specjalne ząbkowane wgłębienia, które zapobiegają wysmyknięciu się orzecha podczas zgniatania.
Nieco inną budowę i mechanizm rozłupywania skorupek mają dziadki do orzechów ze śrubą. Tutaj orzecha umieszcza się w specjalnym otworze i dokręca śrubę, która napierając na skorupę, powoduje jej pękanie.
Elektryczny dziadek do orzechów – czy warto go kupić?
Dziadki do orzechów dźwigniowe oraz narzędzia ze śrubą podczas rozłupywania twardej skorupy wymagają użycia siły. Jeśli do rozłupania mamy kilka sztuk orzechów, nie będzie stanowiło to dużego problemu. Gorzej, gdy orzechów potrzebnych do przygotowania wypieku lub kremu do tortu jest znacznie więcej. Żmudne zgniatanie łupinek oraz wydobywanie nasion ze środka będzie nie tylko męczące, ale również czasochłonne. Niezastąpionym w tej sytuacji może okazać się elektryczny dziadek do orzechów.
Urządzenie zasilane z gniazdka elektrycznego nie wymaga użycia siły, jest też proste w obsłudze. Jedną z najważniejszych jego zalet jest zapobieganie przypadkowemu miażdżeniu nasion orzechów podczas rozłupywania. Ponadto łuskarki elektryczne dość często mają możliwość dostosowania parametrów do wielkości orzecha, przez co z łatwością można w nich rozłupać zarówno niewielkiego orzecha laskowego, jak i dużego i twardego orzecha włoskiego.
Ekspert sklepu meblujesz.pl radzi, aby podczas zakupu elektrycznego dziadka do orzechów zwrócić uwagę na jakość wykonania urządzenia, jego funkcjonalność – możliwość zmiany parametrów łuskania w zależności od wielkości surowca, a także wydajność. Dobrej jakości elektryczne dziadki do orzechów umożliwiają rozłupanie nawet 40 sztuk orzechów w ciągu minuty! Ważne, aby urządzenie było w pełni bezpieczne podczas użytkowania – obudowa musi zapewniać ochronę silnika, a dodatkowy przycisk bezpieczeństwa zapobiegający przypadkowemu uruchomieniu jest doskonałym rozwiązaniem, gdy w mieszkaniu znajdują się dzieci.
Materiał partnera zewnętrznego