Niektóre słodkie dania, wręcz podbijają podniebienia wszystkich ludzi, którzy tylko ich spróbują! Warto wiedzieć, że pysze, kolorowe i zachwycające desery można przygotować samemu. Większość przepisów nie jest bardzo trudna i każdy może spróbować swoich sił.
Przepisy na deser, które są pyszne i łatwe do przygotowania
W Internecie można znaleźć bardzo dużo inspiracji na pyszne desery, z różnych zakątków świata. Warty uwagi jest crème brûlée, czy litradycyjny francuski deser, uwielbiany przez wielu ludzi na całym świecie. Aby go wykonać, wystarczy sięgnąć po śmietaną kremówkę, żółtka, cukier i wanilię oraz dowolne owoce i zioła do dekoracji. W pierwszej kolejność, należy zagotować śmietankę i cukrem i wanilią. Następnym krokiem jest ubicie żółtek mikserem i wymieszanie ich z delikatnie ciepłą śmietanką. Ważne, aby śmietankę dolewać cienkim strumieniem, miksując całość na małych obrotach, bez przerywania. Kiedy masa jest gotowa, trzeba napełnić nią foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce, wierzch deseru trzeba posypać cukrem i opali go, aby uzyskać specjalną skorupę. Na koniec wystarczy ozdobić całość owocami lub ziołami.
Z kolei bardzo popularnym włoskim deserem jest panna cotta. W domowych warunkach można ją przygotować w dość prosty sposób. Wystarczy przygotować śmietanę, jogurt naturalny, wanilię, cukier, maliny i żelatynę. Żelatynę trzeba wymieszać z wodą i odstawić na chwilę. Podgrzać śmietanę z cukrem i mieszać bez przerwy. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia wszystkich produktów. Następnie, trzeba dodać pozostałą śmietaną i jogurt i nadal mieszać. Masę rozlać do specjalnych, małych naczynek i wstawić do lodówki na parę godzin. Następnie wstawić na krótką chwilę do ciepłej wody i po wyjęciu, delikatnie wyjąć „babeczki” na talerz. Maliny wymieszać z cukrem i udekorować nimi deser.
Kolejnym włoskim deserem, który uwielbiają wszyscy jest tiramisu. Potrzebne będą żółtka, serek mascarpone, biszkopty, śmietanka, cukier puder, mocno zaparzona kawa, mleczna czekolada i likier. Kawę należy dokładnie wymieszać z likierem i w otrzymanym płynie namoczyć biszkopty. Ułożyć po dwa na dnie pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodać serek mascarpone i żółtka i wszystko razem dokładnie zmiksować. Na biszkopty nałożyć odrobinę masy, następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i ponownie masę. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę serową i udekorować całość startą czekoladą mleczną. Przed podaniem, ostawić na kilka godzin do lodówki.
Desery podawane w kawiarniach na całym świecie zachwycają turystów. Wcale nie trzeba jechać na drugi koniec Europy, żeby spróbować zachwycających smaków. Większość smakołyków można samodzielnie przygotować w domu.
AKU