Kawa jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej znanych napojów na świecie. Każdy smakosz ma nie tylko ulubiony gatunek kawy, ale także sposób jej przyrządzenia. W zależności od humoru czy pory dnia można wybierać pomiędzy intensywnym espresso, kremowym cappuccino, subtelną latte, delikatną americano i wieloma innymi rodzajami. W zimie jednak chętniej wybieramy intensywniejsze smaki podkreślone nutą słodyczy. Dlaczego tak jest?
Smaki zależne od pory roku
Latem, w upalne i słoneczne dni, najczęściej sięgamy po chłodne, orzeźwiające napoje z małą ilością cukru. One najszybciej gaszą pragnienie i uzupełniają szybko powstające przy wysokiej temperaturze ubytki wody w organizmie. Wraz ze zmianą pór roku, a co za tym idzie, z obniżeniem temperatury powietrza i coraz krótszymi dniami, przychodzi nam ochota na coś słodszego, ciepłego i znacznie bardziej wyrazistego w smaku. W zimie, gdy na zewnątrz szaleje lodowaty wiatr czy mróz, najchętniej pijemy słodkie, gęste napoje, które bardzo szybko potrafią nas rozgrzać i poprawić humor wyjątkowym smakiem.
Przyprawy z różnych stron świata
Oprószenie kawy z mlekiem niewielką ilością zmielonego cynamonu, goździków czy imbiru sprawi, że będzie działała rozgrzewająco. Wystarczy wykorzystać w tym celu ekspres kapsułkowy do zaparzenia ulubionej kawy oraz spieniacz do mleka, połączyć kawę z mleczną pianką, a napój posypać niewielką ilością którejś z wybranych przypraw. Dzięki temu prostemu zabiegowi klasyczny napój stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.
Pochodzący z południowych regionów Azji kardamon zmieni smak napoju diametralnie, a znana na całym świecie papryczka chili nada mu charakteru i rozgrzewającej ostrości. Lubiana i doceniana wanilia jest przyprawą, która świetnie podkreśli smak napojów z rodzaju latte. Do jej przygotowania warto sięgnąć po spieniacz do mleka. Utworzona przez niego gęsta pianka pokrywająca mleczną kawę w połączeniu z delikatnym waniliowym posmakiem, niemal każdego potrafią wprawić w dobry humor.
Różne dodatki smakowe, które potrafią zmienić charakter kawy
Niekiedy do ulubionego napoju kawowego wystarczy dodać odrobinę korzennych przypraw, aby podkreślić lub wręcz zupełnie zmienić jego smak i charakter. Do nie mniej popularnych dodatków należą także syropy, nadające konkretny smak (np. migdałowy, orzechowy, owocowy) a także korzystnie wpływające na samą słodycz napoju. Jednak, aby stworzyć nowe smaki, warto sięgnąć również i po inne smakowite dodatki, które sprawią, że kawa stanie się niepowtarzalna.
Pyszne owocowe dodatki
By nadać napojowi odpowiedniego do okazji charakteru, wystarczy niekiedy dodać np. suszonych zmielonych owoców. Świetnie sprawdzają się orzechy (włoskie, laskowe, pecan, migdały), które wspaniale uzupełniają smak kawy. Oryginalnej kwaskowości może dodać kilka kropel soku z cytryny, albo dekoracja z kawałeczków grejpfruta. Delektując się napojem z takim dodatkami, będziemy mogli wspominać ze znajomymi letnie wakacje. Zmielone orzechy i suszone owoce najlepiej się sprawdzą w kawach podawanych z mlekiem. Tu ponownie warto sięgnąć po spieniacz do mleka. Kawa, którą przyrządzi dla nas ekspres kapsułkowy, otulona miękka pianką i ozdobiona owocami lub orzechami będzie prezentować się wyjątkowo!
Oryginalnie i egzotycznie
Wielbiciele nietuzinkowych smaków mogą uzupełnić smak kawy płynną czekoladą, solonym karmelem, zmiksowaną dynią, słodzonym popcornem i wieloma innymi dodatkami. Każdy z tych dodatków sprawi, że napój nabierze innego charakteru – będzie bardziej słodki, delikatny, gorzkawy albo kremowy. Niewątpliwie nieco egzotyki do naszej kawowej kompozycji doda kokos, chipsy bananowe czy mielone migdały.
Wykorzystując do przygotowania kawy ekspres kapsułkowy, który gwarantuje idealnie dopasowany do naszych gustów smak kawy, a także sięgając po spieniacz do mleka, możemy stworzyć wspaniały i niebanalny napój. A wzbogacając go wybranymi dodatkami sprawimy, że w środku zimy będziemy mogli się przenieść myślami do gorącego lata, egzotycznych miejsc czy cudownych chwil spędzonych w gronie najbliższych.
Materiał partnera zewnętrznego