Kasze to żywność doskonała – są sycące, bogate odżywczo i dostarczają energii na długi czas. Szczególnie polecane są jesienią i zimą, ponieważ świetnie rozgrzewają, ale zdrowotne korzyści możemy czerpać z nich przez cały rok.
Jak wybrać odpowiednią kaszę
Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów kasz, oprócz niegdyś najpopularniejszych jęczmiennej i gryczanej, w niektórych sklepach znaleźć można również komosę ryżową, amarantus, bulgur lub kaszę orkiszową. Do łask wróciła kasza jaglana – pokarm naszych przodków, niezwykle wartościowy i uniwersalny. Jakie kasze wybierać? Przede wszystkim nie sięgajmy po pakowane w małe woreczki „na jeden raz”. To nie tylko niekorzystne dla środowiska, ale również dla naszego zdrowia. Gotowanie kasz jest bardzo proste! Wystarczy kierować się instrukcją z opakowania, dobrać odpowiednie proporcje wody do kaszy i odczekać określony czas. Warto kupować duże opakowania i przesypywać zawartość do szklanych, szczelnie zamykanych pojemniczków. Ponieważ różnorodność składników jest postawą zdrowej diety, można, a nawet trzeba przebierać w kaszach do woli. Nawet jeśli dieta bezglutenowa jest dla nas ograniczeniem, wciąż mamy do wyboru bardzo wiele zdrowych produktów.
Kasze BIO – jakość to podstawa
Kasze to produkty tanie i wydajne, sycące i pożywne. Można z nich przygotować zdrowe desery, dania obiadowe i śniadaniowe, zupy, zapiekanki, kotlety roślinne lub po prostu użyć ich zamiast ziemniaków do obiadu. To zdrowy wybór, ale również sposób na oszczędność czasu, nie wymagają obierania, a jedynie przepłukania przed gotowaniem. Bez względu na rodzaj, którego potrzebujemy do danej potrawy, najlepszą opcją będą zawsze kasze ekologiczne. Często wytworzone są ze zbóż pochodzących z małych gospodarstw, nie znajdziemy w nich pozostałości środków ochrony roślin i będziemy mieli pewność, że są najwyższej jakości. Szeroki wybór wszelkich kasz dla całej rodziny, również bezglutenowych, znaleźć można na stronie ekoaleja.eu. W sklepie zaopatrzyć można się w kasze z całego świata, warto wypróbować je wszystkie i dzięki nim uczynić swoją kuchnię zdrowszą, bogatszą i bardziej różnorodną.
Materiał partnera zewnętrznego