Chcesz zgubić nadprogramowe kilogramy, a dotychczasowe diety kończyły się rozczarowaniem? Szukasz sposobu, by mieć więcej energii, pozbyć się senności po posiłkach, wzmocnić odporność organizmu, poprawić wyniki badań i cofnąć insulinooporność? Dieta ketogeniczna to sposób na zmianę Twojego życia i osiągnięcie wielu zdrowotnych korzyści bez efektu jojo, bez uczucia głodu i bez rezygnowania z wielu ulubionych produktów. Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym poznasz podstawy diety ketogenicznej dla początkujących. Czy jesteś gotowy, by poznać model odżywiania, który będzie całkowitym przeciwieństwem tego, co wpajano Ci od zawsze?
Dieta ketogeniczna – co to takiego?
Zdrowe odżywianie przez wiele lat przedstawiane było jako piramida składająca się z dużej ilości węglowodanów, średniej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczu. Lekarze i dietetycy, układając plan żywieniowy dla osób, które chciałyby schudnąć czy dla osób mających inne cele dietetyczne, przede wszystkim stawiali na węglowodany, takie jak kasze, ryż czy razowy makaron, warzywa i chude mięso, podkreślając, że należy unikać tłuszczu, bo tłuszcz to samo zło. Mówiąc krótko: wg nich sposobem na zdrowie i szczupłą sylwetkę było liczenie kalorii, unikanie tłuszczu i spożywanie posiłków z 60% węglowodanów, 20 – 30% białka i 10-20% tłuszczu.
Jednak badania i obserwacje wykazały, że odwrócenie „piramidy zdrowego żywienia” przynosi znacznie lepsze efekty dla osób, które chcą schudnąć, a także bardzo korzystnie wpływa na zdrowie osób, które zmagają się z wysokim poziomem cukru we krwi i insulinoopornością. Dieta ketogeniczna zakłada przeciwieństwo stosowanego do tej pory rozkładu makroskładników, co niewątpliwie budzi szok u osób, które przyzwyczajone są do tego, iż wmawia się im na każdym kroku, że tłuszcze są złe i że to one są przyczyną otyłości. W diecie ketogenicznej tłuszcze stanowią 75%, białka 20%, a węglowodany 5% dziennego rozkładu składników odżywczych.
Dieta ketogeniczna dla początkujących może wydawać się trudna do zrozumienia, ale nic bardziej mylnego! Zasada działania jest bardzo prosta – dzięki odżywianiu zgodnym z zasadami diety ketogenicznej, organizm wchodzi w stan ketozy, a więc pobiera energię z tłuszczu (własnego i tego, który dostarczany jest w pokarmach) i nie potrzebuje węglowodanów. Oznacza to, że najlepszym paliwem dla organizmu jest tłuszcz, który jest spalany i przekształcany w energię, a nie węglowodany, które spożywane w nadmiarze – odkładają się jako tkanka tłuszczowa.
Korzyści ze stosowania diety ketogenicznej
Gdy nie spożywamy węglowodanów, nie powodujemy skoków insuliny i znacząco wpływamy na poziom cukru we krwi. Osoby z insulinoopornością powinny wystrzegać się częstych wyrzutów insuliny. Stosując dietę ketogeniczną dla początkujących i zaawansowanych, możliwe jest całkowite cofnięcie insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy!
Dzięki pobieraniu energii z tłuszczu, bardzo szybko zauważymy efekty w postaci chudnięcia. Organizm będzie czerpał z własnych zapasów tłuszczu, a dzięki rezygnacji z węglowodanów, nie będą się one odkładały w postaci nowej tkanki tłuszczowej.
Stosowanie diety ketogenicznej prowadzi do zwiększonego poziomu energii, zauważalnego zwiększenia odporności organizmu, pozbycia się uczucia ociężałości i senności po posiłkach, a nawet do wyeliminowania uczucia głodu i zachcianek.
Czy stosowanie diety ketogenicznej dla osób początkujących jest trudne?
Początki, jak na każdej diecie, mogą być trudne, ale dzięki odpowiedniemu wsparciu, adaptacja do ketozy przebiegnie szybko i możliwie jak najmniej uciążliwie. Na początku mogą pojawić się biegunki spowodowane spożywaniem dużej ilości tłuszczu oraz oczyszczaniem jelit ze złogów i pozostałości po węglowodanach, bóle głowy, uczucie zmęczenia oraz częste oddawanie moczu. Nie są to jednak sygnały, że coś jest nie tak, a objawy dostosowywania się organizmu do nowego sposobu odżywiania. Aby zminimalizować, a nawet całkowicie wyeliminować te dolegliwości, warto sięgać po rosół ketogeniczny z dużą zawartością potasu i sodu oraz po dobrze dobrane suplementy diety, które pomogą przejść keto adaptację. Należy również pamiętać o dużej ilości wody.
Dieta ketogeniczna dla początkujących może wydawać się trudna z powodu rezygnacji z węglowodanów, a więc z pieczywa, ziemniaków, fast foodów, słodyczy, soków owocowych, piwa, kasz, makaronów, a przecież wielu dietetyków i lekarzy zaleca spożywanie soków, pieczywa razowego czy makaronów jako „zdrowy posiłek”. Niestety, to sam cukier, który pobudza insulinę i odkłada się w organizmie jako tłuszcz. Prawda jest taka, że organizm bardzo szybko przestawia się na nowe warunki i dostosowuje się do nowego modelu odżywiania. Spożywanie posiłków bogatych w tłuszcz, z dużą zawartością warzyw, bardzo szybko wyeliminuje zachcianki, ochotę na pieczywo czy makaron. Ba! Odżywianie ketogeniczne szybko zlikwiduje uczucie głodu! Różnicę można zauważyć nawet po 2-3 dniach.
Dieta ketogeniczna pozwala jeść m.in. tłuste sery, boczek, tłuste mięsa, jajka w nieograniczonej ilości czy nawet pić alkohole niskowęglowodanowe. Która inna dieta daje takie możliwości? Decydując się na dietę ketogeniczną można jeść smacznie, zdrowo, do syta i chudnąć bez efektu jojo.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o diecie ketogenicznej dla osób początkujących – polecamy stronę AltruismOnline.com, na której znajdziesz mnóstwo informacji i potężną bazę wiedzy, a także przykładowe przepisy na dania ketogeniczne. Nie zwlekaj i już dziś przekonaj się, że stosowanie zasad diety ketogenicznej nie jest trudne, a efekty z pewnością będą dla Ciebie satysfakcjonujące.
Materiał partnera zewnętrznego