tabletki witaminy w żelowych kapsułkach
Zróżnicowana dieta to podstawa do prawidłowego funkcjonowania organizmu | fot.: pixabay

Jedne przyjmuj z tłuszczem, inne popijaj wodą. Co warto wiedzieć o witaminach

Regularne dostarczanie odpowiednich ilości witamin do organizmu człowieka pomaga w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Szczególnie ważne jest przyjmowanie witamin w okresie jesienno-zimowym. W ten sposób można wzmocnić swoją odporność. Jednak co warto wiedzieć o tych specyfikach?

Obecność witamin w diecie

Zróżnicowana dieta to podstawa do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też w codziennych posiłkach powinny znajdować się duże ilości witamin. Te związki organiczne dostarczają człowiekowi niezbędnych do życia substancji. Ich ogromną ilość znaleźć można m.in. w warzywach i owocach. Jednak niekiedy niedobór tych składników powoduje, że należy przyjmować je w postaci suplementów. Bardzo często przyjmuje się je w kapsułkach, jednak można się również spotkać z olejami czy syropami, które zawierają witaminy.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy dzielone są na dwie grupy. Jedne z nich rozpuszczają się w wodzie, inne natomiast są rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie to między innymi:

  • witamina B12,
  • witamina B6,
  • witamina C.

Ten rodzaj witamin nie jest magazynowany w organizmie człowieka. Dlatego też nie istnieje możliwość przedawkowania tych składników, gdyż nadmiar witamin jest usuwany z wraz z moczem. Większość tych substancji człowiek musi dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Witaminę C można znaleźć przede wszystkim w warzywach takich jak papryka czy brokuły, natomiast bogate w witaminę B12 są głownie produkty mięsne, ryby czy jajka.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Druga grupa witamin to te, które rozpuszczają się w tłuszczach. Do nich zalicza się cztery witaminy: A, D, E i K. W czasie przyjmowania tych witamin należy być przede wszystkim ostrożnym, aby ich nie przedawkować. Związki te najczęściej odkładają się w organizmie, a dokładniej – w tkance tłuszczowej czy wątrobie. Ma to swoje zalety, gdyż w ten sposób trudno jest doprowadzić do niedoboru tych witamin, ale jednocześnie to rozwiązanie ma również wady, ponieważ bardzo szybko można wywołać nadmiar tych związków. To, w jakim tempie witaminy te będą przyswajane, zależy głównie od ilości spożywanych przez człowieka tłuszczów. Witaminę E znaleźć można głównie w orzechach, witamina A swoje źródło ma przede wszystkim w marchewce, natomiast jeśli chodzi o witaminę D, to wytwarza się ona w skórze pod wpływem słońca.

Niedobór lub nadmiar witamin w organizmie może nieść ze sobą poważne problemy. Dlatego tak ważna jest zróżnicowana i bogata w te substancje dieta, która zapewni potrzebne składniki odżywcze. Dodatkowo, witaminy skutecznie wzmocnią odporność organizmu.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kobieta na macie

Odżywianie dla osób ćwiczących jogę

Joga to praktyka, która obejmuje holistyczne podejście do zdrowia i wellness. Co jesz, ma wpływ …