Koniec sierpnia to czas, kiedy z bazarków i sklepowych skrzyń znikają ostatnie jagody czy truskawki, a nasze kubki smakowe pomału przygotowują się na festiwal jesiennych doznań. Zanim jednak w kuchniach zagości zapach pieczonej dyni, orzechowej szarlotki bądź duszonych grzybów, warto godnie pożegnać odchodzące lato.
Oprócz truskawek i jagód, owocowym symbolem wakacji są bez wątpienia maliny. Wyjadamy je łapczywie z tekturowych łubianek, dodajemy do lodów, ciast i deserów, chomikujemy przerobione na dżemy i nalewki. Warto pomyśleć o nich niestandardowo i wykorzystać także w daniach wytrawnych, najlepiej w towarzystwie delikatnych podrobów drobiowych.
Naszym pomysłem na wykwintną przystawkę jest sałatka z wątróbką i malinami, będąca wybornym połączeniem słodkawego mięsa i kwaskowych owoców. Te dodajemy surowe, co pozwala zachować wszystkie ich pożyteczne właściwości.
Letni przysmak zawiera mnóstwo witamin, głównie z grupy B, a także C i E, uzupełnia niedobory potasu, żelaza, magnezu oraz wapnia, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a do tego dzięki obecności silnych antyoksydantów wzmacnia odporność organizmu i opóźnia starzenie. Niewielkie owoce mają więc nie tylko szereg zastosowań – to prawdziwy zastrzyk energii, po który powinniśmy sięgać jak najczęściej.
Sałatka z wątróbką i malinami
składniki
- 40 dag wątróbki drobiowej
- nieduża główka sałaty lodowej
- rukola, roszponka, świeży szpinak (ok. 5 dag)
- 2/3 łubianki malin (ok. 30 dag)
- 3 łyżki syropu malinowego lub aroniowego
- 1 nieduża cebula cukrowa
- 6 łyżek balsamico
- mąka do oprószenia wątróbki
- olej do smażenia
- szczypta cukru
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
przygotowanie
Wątróbkę umyć i osuszyć, oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę na małym ogniu. Dodać wątróbkę, smażyć krótko, często odwracać. Dolać balsamico i syrop, zagotować, dodać cukier oraz sól i pieprz według uznania. Sałatę lodową porwać, ułożyć na niej roszponkę, rukolę i szpinak, skropić balsamico, nałożyć wątróbkę i polać sosem z patelni. Udekorować malinami.
Podawać z bagietką.