Naszym pomysłem na wykwintną przystawkę jest sałatka z wątróbką i malinami, będąca wybornym połączeniem słodkawego mięsa i kwaskowych owoców | fot.: Fotolia

Pożegnanie wakacji: sałatka z wątróbką i malinami

Koniec sierpnia to czas, kiedy z bazarków i sklepowych skrzyń znikają ostatnie jagody czy truskawki, a nasze kubki smakowe pomału przygotowują się na festiwal jesiennych doznań. Zanim jednak w kuchniach zagości zapach pieczonej dyni, orzechowej szarlotki bądź duszonych grzybów, warto godnie pożegnać odchodzące lato.

Oprócz truskawek i jagód, owocowym symbolem wakacji są bez wątpienia maliny. Wyjadamy je łapczywie z tekturowych łubianek, dodajemy do lodów, ciast i deserów, chomikujemy przerobione na dżemy i nalewki. Warto pomyśleć o nich niestandardowo i wykorzystać także w daniach wytrawnych, najlepiej w towarzystwie delikatnych podrobów drobiowych.

Naszym pomysłem na wykwintną przystawkę jest sałatka z wątróbką i malinami, będąca wybornym połączeniem słodkawego mięsa i kwaskowych owoców. Te dodajemy surowe, co pozwala zachować wszystkie ich pożyteczne właściwości.

Letni przysmak zawiera mnóstwo witamin, głównie z grupy B, a także C i E, uzupełnia niedobory potasu, żelaza, magnezu oraz wapnia, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a do tego dzięki obecności silnych antyoksydantów wzmacnia odporność organizmu i opóźnia starzenie. Niewielkie owoce mają więc nie tylko szereg zastosowań – to prawdziwy zastrzyk energii, po który powinniśmy sięgać jak najczęściej.

Sałatka z wątróbką i malinami

składniki

  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • nieduża główka sałaty lodowej
  • rukola, roszponka, świeży szpinak (ok. 5 dag)
  • 2/3 łubianki malin (ok. 30 dag)
  • 3 łyżki syropu malinowego lub aroniowego
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • 6 łyżek balsamico
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

przygotowanie

Wątróbkę umyć i osuszyć, oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę na małym ogniu. Dodać wątróbkę, smażyć krótko, często odwracać. Dolać balsamico i syrop, zagotować, dodać cukier oraz sól i pieprz według uznania. Sałatę lodową porwać, ułożyć na niej roszponkę, rukolę i szpinak, skropić balsamico, nałożyć wątróbkę i polać sosem z patelni. Udekorować malinami.

Podawać z bagietką.

Sprawdź także

acai bowl

Jak odżywiać się wiosną?

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę …