Topinambur to ostatnio bardzo popularne warzywo, które wykorzystywane jest w wielu przepisach kulinarnych. Swoją sławę zdobywa dzięki nieograniczonym, pozytywnym wartościom odżywczym oraz zdrowotnym. Jak wygląda wspomniane warzywo? Jakie posiada właściwości? Co warto o nim wiedzieć? Gdzie i w jaki sposób go wykorzystać?
Topinambur – co to jest?
Topinambur to roślina jednoroczna, którą można uprawiać we własnym ogrodzie. Warzywo to posiada walory smakowe, zdrowotne, jak również ozdobne. Podczas wzrostu potrafi osiągnąć nawet 2 metry wysokości, wspinając się na długich, szorstkich łodygach z ozdobnymi liśćmi i kwiatami. . Częścią jadalną są bulwy pozostające pod ziemią. Warzywo to nazywane jest również słonecznikiem bulwiastym i faktycznie wyglądem nieco przypomina popularny słonecznik.
Jak smakuje topinambur?
Bulwa topinamburu posiada wiele ekstraktu i smaku. Część jadalna jest bardzo soczysta, smakiem przypominająca orzechy brazylijskie lub karczocha. Dzięki wyjątkowym aromatom możliwe jest dodawanie warzywa do różnego rodzaju potraw, a także spożywanie go solo. Topinambur ponadto posiada słodkawy, delikatny smak, którego intensywność zmienia się wraz z obróbką termiczną.
Co warto wiedzieć o topinamburze – zastosowanie i sposób przygotowania
Topinambur to warzywo, które powraca do łask. W dawnych czasach uprawiane było tylko dla celów prywatnych, z biegiem lat stało się produktem przemysłowym, wytwarzanym na większą skalę. Roślina ta, dzięki swojej budowie i właściwościom możliwa jest do spożywania zarówno w formie surowej, jak również ugotowanej, duszonej, pieczonej, kiszonej, itp.
Potrawy przygotowane z topinamburu pozytywnie wpływają na ich smak, a także dostarczają wielu korzystnych wartości dla całego organizmu. Dlatego tez topinambur określany jest warzywem, który ma szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest również w lecznictwie, kosmetyce czy farmaceutyce. Jak go przygotować?
Bulwy słonecznikowe przed spożyciem należy dokładnie oczyścić, a następnie zgodnie z przepisem przetworzyć. Można je przygotowywać w całości, zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki.
Co warto wiedzieć o topinamburze – wartości i właściwości
Każdy z nas powinien znać drogocenne i korzystne działanie rośliny. Dzięki tej wiedzy możliwe jest dbanie o własne zdrowie, działania prozdrowotne, jak również pielęgnacja całego ciała. Wśród najbardziej widocznych i cenionych walorów topinamburu można wymienić
- wysoką zawartość składników mineralnych takich jak: wapń, sód, żelazo, potas, itp.,
- obniżanie poziomu insuliny we krwi,
- wspomaganie prawidłowej pracy jelit i całego układu pokarmowego,
- minimalizacja powstawania zaparć, biegunek i problemów z wypróżnianiem się,
- pomoc w walce z rozwijającymi się nowotworami,
- działanie oczyszczające,
- wspomaganie odchudzanie,
- poprawianie odporności,
- pomoc w walce z różnego rodzaju chorobami: łuszczycą, hemoroidami, itp.
Topinambur to warzywo o wielopoziomowym działaniu. Wyciąg z rośliny dodawany jest również do różnego rodzaju kosmetyków, preparatów leczniczych czy suplementów diety.
MJA