Na rynku dostępne są różne rodzaje ekspresów, na przykład przelewowe, kapsułkowe, kolbowe czy kombinowane. Zakup tego jedynego nie powinien więc sprawiać problemów. Paradoksalnie jednak – im większy mamy wybór, tym trudniej podjąć decyzję. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i czym kierować się, wybierając ekspres do kawy.
Dopasowany do twoich potrzeb
Niektórzy piją kawę powoli, celebrując każdy łyk. Inni preferują szybką kawę na wynos w drodze do pracy. Każdy z nas ma własne upodobania, które warto uwzględnić przed wybraniem odpowiedniego urządzenia. Jeżeli twoje tempo życia jest szybkie, a każda minuta na wagę złota, możesz zdecydować się na ekspres kapsułkowy. Dlaczego? Jego zaletą jest szybkość i łatwość obsługi – wkładasz kapsułkę, naciskasz guzik i gotowe. Kawa w kapsułce jest już zmielona i szczelnie zamknięta, dzięki temu zachowuje wszystkie swoje właściwości. Doskonale sprawdzi się zatem nie tylko dla tych żyjących w biegu, ale też dla tych, którzy cenią sobie delektowanie się chwilą.
Funkcjonalność i prostota
Obecnie ekspresy do kawy umożliwiają przyrządzanie wielu różnych rodzajów napojów. To ty decydujesz o ich aromacie lub mocy. Urządzenia zazwyczaj programuje się tak, żeby ulubiona mała czarna była gotowa przy użyciu zaledwie jednego przycisku. Producenci stale doskonalą swoje produkty, aby sprostać oczekiwaniom użytkowników i ułatwić im proces przyrządzania kawy. Wspomniany już wcześniej ekspres kapsułkowy może więc okazać się urządzeniem, które zaskakuje nie tylko łatwością obsługi, ale także funkcjonalnością. Spośród wielu modeli dostępnych na rynku możemy wybrać taki, który umożliwi nam także przygotowanie kaw mlecznych lub – dzięki niewielkim rozmiarom – doskonale wpisze się w przestrzeń małej kuchni.
Jakie kawy przygotujesz w ekspresie?
W zależności od preferencji decydujesz się na espresso, latte, cold brew, cappuccino lub inną kawę. Kapsułki do kawy dają dużo możliwości w zakresie wyboru smaków i aromatów. W kapsułkach znajdziemy ziarna o różnej intensywności oraz wyrazistości. Dla miłośników dodatkowych kawowych wrażeń idealne będą aromaty wanilii, karmelu lub czekolady albo nuty korzenne i owocowe. Renomowani producenci nieustannie starają się zaskakiwać miłośników kawy i wychodzić naprzeciw ich oczekiwaniom. Przykładem tego może być np. Nespresso – marka obecnie oferuje aż 29 różnych mieszanek kawy, które dostępne są w butikach lub sklepie internetowym.
Ciśnienie w ekspresie do kawy
To kluczowy parametr, od którego zależą intensywność oraz smak kawy. Ciśnienie określane jest za pomocą barów. Pierwszy ciśnieniowy ekspres stworzył Włoch Angelo Morondo. W 1884 roku otrzymał patent na urządzenie, które do parzenia kawy wykorzystywało wodę
oraz parę wodną. Ciśnienie wynosiło zaledwie 1,5 bara. Kilkanaście lat później Luigi Bezzero udoskonalił model poprzednika i stworzył ekspres, którego ciśnienie dochodziło do 2 barów. Obecnie, im większa liczba barów, tym krótszy czas przygotowania kawy oraz pewność, że napój zachowa swój aromat i smak. Jeśli chcemy przyrządzać kawę, która w niczym nie ustępuje tej, jaką otrzymamy w kawiarni, warto zdecydować się na profesjonalny ekspres kapsułkowy, na przykład taki, jak te z oferty Nespresso pracujące pod ciśnieniem 19 barów. Będziesz mieć pewność, że przygotowany przez ciebie napój z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom oraz gościom!