Odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji, barze czy cukierni to podstawowy krok, jaki należy wykonać podczas planowania takiego przedsięwzięcia. Trzeba będzie zainwestować w wysokiej klasy sprzęt oraz znaleźć dobrego szefa kuchni i sprawnych pomocników. Jakie urządzenia są niezbędne? Przygotowaliśmy kilka wskazówek.
Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym
Sam talent, wiedza i doświadczenie w przyrządzaniu deserów to za mało. Co należy skompletować? Wiele zależy od lokalu, jego wielkości, charakteru i możliwości. Inne sprzęty są potrzebne we włoskiej czy hiszpańskiej restauracji, inne w lokalu serwującym kuchnię azjatycką. Jeszcze inne wyposażenie będzie potrzebne do kawiarni lub cukierni.
Są jednak urządzenia, które przydadzą się w każdym lokalu – jak między innymi piec, robot kuchenny, automatyczny ekspres do kawy, szafy mroźnicze, komory chłodnicze czy meble ze stali nierdzewnej. Warto na wstępie spisać potrzebne sprzęty w formie listy oraz podliczyć budżet.
Wydajny sprzęt do chłodzenia i mrożenia żywności
Istotnym elementem wyposażenia lokalu gastronomicznego – restauracji, baru, stołówki, kawiarni czy cukierni – są urządzenia do chłodzenia żywności. To szeroka grupa produktów i należy do niej między innymi komora chłodnicza i mroźnicza, szafy chłodnicze, stoły i lady chłodnicze, kruszarki do lodu, konserwatory oraz bemary chłodnicze. Na przykład w cukierni niezbędne będą z pewnością wydajne witryny chłodnicze, bo eksponują desery, w lokalu w hotelu bemary, a do restauracji szafa lub komora chłodnicza.
Urządzenia do podtrzymywania ciepła
Przeciwieństwem omówionych wyżej urządzeń są sprzęty służącego do utrzymywania gotowych dań w odpowiedniej temperaturze. Są to m.in. bemary, warniki, kociołki i różne inne rodzaje podgrzewaczy, opiekacze czy samowary. Ich wybór zależy od konkretnej kuchni i rodzaju lokalu – inne będzie niezbędne w restauracji, inne w hotelu, firmie cateringowej albo kawiarni.
Urządzenia do cukierni
Ważnym działem są też urządzenia do przyrządzania deserów. Są one niezbędne w cukierni czy kawiarni, ale także w restauracjach. Wyposażenie kuchni w restauracji powinno zatem obejmować także taki sprzęt jak między innymi naleśnikarka, gofrownica, robot kuchenny do wyrabiania ciasta, blender do smoothie i koktajli, wyciskarka do soków ze świeżych owoców, fontanna do czekolady, a także maszyna do lodów. Niezbędny jest także wydajny piec, najlepiej taki, który pozwala na jednoczesne pieczenie mięs lub ryb oraz bezy czy ciast, bez mieszania ich zapachów.
Materiał partnera