Nic nie smakuje lepiej niż samodzielnie wyhodowane warzywa. Dlatego jeśli liczysz na obfite plony, powinieneś dobrze przygotować się do pielęgnacji swojego warzywniaka. Sekret powodzenia uprawy warzyw tkwi w wyborze właściwych nasion, hodowaniu ich w odpowiednim miejscu oraz w ich regularny nawadnianiu. Podpowiadamy, co należy zrobić, aby plony były obfite jak nigdy dotąd!
Krok pierwszy – przygotuj dobre nasiona
Niska cena nasion może kusić, ale jeśli chcesz zwiększyć szanse na bogate zbiory, wybierz te, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł – od znanych firm nasiennych. W przeciwnym razie – mimo Twoich starań – nie możesz spodziewać się, że z ziemi zaczną wyrastać zielone pędy. Ponadto, nawet jeśli z takich nasion uda Ci się wyhodować warzywa, to zanim one dojrzeją, prawdopodobnie zostaną zaatakowane przez choroby.
Krok drugi – wybierz miejsce pod uprawę i przygotuj grunt
Warzywa jak wszystkie inne rośliny potrzebują słońca, dlatego nie powinno się uprawiać ich w zacienionych miejscach. Jeśli już jakiś czas temu założyłeś warzywniak, a później został on przesłonięty przez ciągle rozrastające się korony drzew, przytnij gałęzie. Więcej słońca oznacza większe, obfitsze plony.
Kiedy zapewnisz już więcej światła słonecznego swojemu warzywniakowi, to zadbaj o grunt pod uprawę. Chcąc zmaksymalizować plony, rozpulchnij ziemię (na głębokość przynajmniej 30 cm).
Ci, którzy chcą iść o krok dalej, mogą zdecydować się na tunel foliowy. Jest to prosta, lekka konstrukcja, którą będzie w stanie złożyć nawet początkujący ogrodnik. Zalety korzystania z takich tuneli są ogromne. Gwarantują one większe plony, gdyż:
- w ich wnętrzu panuje odpowiedni mikroklimat do uprawy warzyw – jest tam cieplej i wilgotniej, co sprzyja ich szybszemu wzrostowi,
- uprawiane w nich warzywa są chronione przed czynnikami zewnętrznymi – porywistymi podmuchami wiatru czy nadmiernym nawodnieniem,
- zapewniają ochronę przed szkodnikami.
Krok trzeci – pamiętaj o regularnej pielęgnacji
W związku z tym, że warzywniaki są zakładane w nasłonecznionych zakątkach ogrodu lub w tunelach, szklarniach, w których jest bardzo ciepło, nie zapomnij o obfitym nawadnianiu uprawy. Rosnących warzyw nie podlewaj w ciągu dnia – rób to wieczorem lub wczesnym rankiem, a strumień wody kieruj wprost do gleby.
Oprócz tego systematycznie usuwaj z gleby chwasty, które zabierają sadzonkom składniki odżywcze i zaburzają ich wzrost. Pamiętaj też o nawożeniu. Najlepiej sprawdzą się do tego nawozy naturalne, czyli np. granulowany obornik, kompost czy nawozy zielone.
Materiał partnera