Pieprz należy do grupy najbardziej uniwersalnych przypraw, które są dodawane do praktycznie wszystkich dań. To wyjątkowo aromatyczny dodatek, występujący w różnych wersjach kolorystycznych, różniących się również smakiem. Świeżo zmielony pieprz jest jednak znacznie bardziej aromatyczny i wyrazisty, w porównaniu do gotowych przypraw, dostępnych w sklepach. Co więcej, ma też więcej walorów zdrowotnych. Mając na uwadze wszystkie te kwestie, warto zainwestować w dobry młynek do pieprzu. Obecnie na rynku dostępne są modele ręczne i elektryczne. Na jaki rodzaj warto się zdecydować?
Ręczne młynki i ich zalety
Niezależnie od tego w jakie akcesorium zainwestujemy, młynki stanowią atrakcyjny dodatek do każdej kuchni i świetnie prezentują się na półce. Wybierając tego typu przybory kuchenne warto zwrócić uwagę nie tylko na sam mechanizm i funkcjonalność, ale również na aspekty wizualne. Młynek do pieprzu jest bardzo często wykonany z naturalnego drewna. Takie wersje świetnie pasują do kuchni urządzonych w skandynawskim oraz rustykalnym stylu. Oprócz tego, można bez problemu znaleźć nowoczesne egzemplarze wykonane np. ze szkła lub stali nierdzewnej. Co jednak warto wiedzieć na temat ręcznych modeli?
- Tego typu przybory są wykorzystywane w kuchni od lat. Ich cechą charakterystyczną jest prosta budowa oraz wytrzymałość. Obecnie produkowane akcesoria przypominają swoim wyglądem te, które były używane jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Tradycyjne wersje, choć wymagają zastosowania siły, wciąż cieszą się sporą popularnością.
- Jeśli chodzi o materiał wykonania, najczęściej spotykany jest drewniany młynek do pieprzu. Bardziej zaawansowane modele oferują możliwość swobodnego regulowania stopnia zmielenia. Dzięki temu, w zależności od dania jakie serwujemy i efektu wizualnego jaki chcemy osiągnąć, możemy uzyskać grubiej lub drobniej zmieloną przyprawę. Im więcej stopni zmielenia do wyboru, tym lepiej.
- Młynki ręczne zazwyczaj posiadają stalowy lub ceramiczny mechanizm. Ziarna pieprzu są wprawdzie mielone wolniej, ale jednocześnie zachowują pełnię aromatu. Z drugiej strony, jeśli przygotowujemy większą liczbę potraw i musimy użyć sporej ilości pieprzu, konieczność manualnego mielenia może być dość uciążliwa.
Młynek elektryczny – czy warto się na niego zdecydować?
W tym wypadku mielenie następuje w sposób automatyczny, po naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Cały proces trwa do momentu, gdy trzymamy palec na przycisku. Co za tym idzie, użytkownik nie musi używać siły, a do obsługi wystarczy jedna ręka. Elektryczny młynek do pieprzu jest szczególnie polecany do gastronomii, ze względu na znaczne przyspieszenie przyprawiania. Co więcej, w jego trakcie mamy pełną kontrolę nad ilością wykorzystywanej przyprawy. Możliwość regulacji stopnia zmielenia to jedna z typowych funkcji. Oprócz tego, można spotkać się z wbudowanym oświetleniem, uruchamianym w czasie pracy. Jeśli chodzi o materiał wykonania, jest on praktycznie identyczny jak w przypadku młynków ręcznych. Co za tym idzie, możemy spotkać się z akcesoriami wykonanymi z drewna, tworzywa sztucznego, szkła oraz stali.
Spora różnica występuje w przypadku mechanizmu. Wersje elektryczne są wyposażone w żarna lub ostrza. Pierwsze z nich pracują na podobnych zasadach jak modele ręczne. Nie trzeba zatem obawiać się utraty wysokiej jakości ziaren, ich smaku oraz aromatu. Niestety, młynki posiadające ostrza sprawiają, że pieprz jest drobno miażdżony, a przez to może tracić swoje walory. Jak widać, kupując młynek warto zastanowić się przede wszystkim nad naszym sposobem gotowania. Pod względem cenowym, modele ręczne są zazwyczaj dużo tańsze.
Materiał partnera