Kawa może nam towarzyszyć praktycznie codziennie, pijemy ją tuż po przebudzeniu, w drodze do pracy, albo właśnie w pracy. Często nie ma jednak odpowiednio dużo czasu na pełne rozsmakowanie się w aromatycznym napoju, bo przecież ciągle się gdzieś śpieszymy…
Gdy nadchodzi weekend lub mamy zaplanowane spotkanie z przyjaciółmi, możemy w końcu naszej ukochanej kawie poświęcić nieco więcej czasu i pokusić się o efektowne udekorowanie przysłowiowej małej czarnej. Kawa może nie tylko piękne pachnieć i fantastycznie smakować, może również cieszyć oczy.
Czego będziemy potrzebowali?
Przede wszystkim dobrej jakościowo kawy, która odpowiednio zaparzona pozwoli uzyskać gęsty i esencjonalny napar. Kawa powinna być zaparzona bez fusów, dlatego optymalna jest kawa przygotowana za pośrednictwem kawiarki, ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego, ewentualnie zaparzona z kawy rozpuszczalnej. Kolejna sprawa to dobre mleko. Aby się dobrze spieniło musi mieć zawartość tłuszczu minimum 3,2 %. Mleko półtłuste również pozwoli uzyskać pianę jednak nie będzie ona się zbyt długo utrzymywała.
Do wykonania „operacji” spieniania mleka, o ile nie dysponujemy ekspresem z funkcją spieniania mleka, potrzebny będzie spieniacz. Do wyboru są proste i tanie urządzenia na baterie, nieco droższe spieniacze tłokowe lub dość drogie, ale najwygodniejsze w stosowaniu spieniacze elektryczne. Do precyzyjnego wlewania ubitego mleka do filiżanki najlepsze są dzbanki z wąskim dziubkiem. I ostatnia sprawa – aby dekoracja wyglądała efektownie potrzebne są odpowiednie naczynia do podania kawy.
I tak, planując kawę warstwową, najlepsza będzie wysoka, przeźroczysta szklanka rozszerzana ku górze, jeśli natomiast planujemy kawę ozdobić jedynie od góry, potrzeby będzie kubek lub filiżanka o dość dużej średnicy. Dzięki temu zyskamy pole do popisu i możliwość swobodnego uzyskania dekoracji. Przydatne, szczególnie na początku będą również szablony do dekorowania kawy, lub specjalne dekoratory.Posypki i polewy
Są to zdecydowanie najprostsze sposoby na ozdobienie kawy, dlatego od nich zaczniemy. Jako dekorację można bowiem zastosować oferowane przez niektórych producentów gotowe posypki do kawy, które można kupić w niewielkich, wygodnych saszetkach. Przykładowo w sklepach są dostępne posypki o smaku cytrynowo-jabłkowym, malinowo-miętowym i brzoskwiniowo-pomarańczowym. Posypkę można także przygotować samemu, np. poprzez utarcie gorzkiej czekolady na kuchennej tarce, ewentualnie posiekanie wysuszonych skórek z cytryny lub pomarańczy.
W ostateczności, jako posypkę można zastosować kakao (produkty różnych producentów nieco różnią się kolorem) oraz czekoladę w proszku. Posypki stosuje się jako dodatek do kaw ze spienionym mlekiem. Odpowiednio ubite mleko będzie bowiem stanowić doskonałą bazę, na której umieścimy gotowe posypki lub za pośrednictwem szablonu wykonamy dekoracyjny obrazek.
Zaparzamy kawę, delikatnie umieszczamy na niej uprzednio spienione mleko i dekorujemy je na wierzchu posypką. Analogicznie kawę dekoruje się za pomocą polewy ze smakowego syropu. Konsystencja syropu jest gęsta, dlatego zamiast spienionego mleka, równie dobrze możemy zastosować warstwę z bitej śmietany.
Kawa warstwowa
Kawę tego typu można przygotować w stosunkowo łatwy sposób. Będziemy potrzebowali spienionego mleka, lekko schłodzonej kawy, opcjonalnie można także użyć bitej śmietany, np. kupionej w sklepie oraz syropu do kawy. Jeżeli zdecydowaliśmy się użyć syropu to jest to pierwsza warstwa umieszczana w wysokiej szklance. W drugiej kolejności delikatnie wlewamy ubite mleko, a następnie zaparzoną kawę.
Są to czynności decydujące o wyglądzie kawy, dlatego trzeba je wykonać delikatnie. Mleko lub kawę należy wlewać po szklance lub za pośrednictwem łyżeczki, tak aby warstwy nie wymieszały się całkowicie. Ostatnią warstwą może być kolejna warstwa spienionego mleka, ewentualnie wspomniana już bita śmietana.Latte Art
Jest to sposób na udekorowanie spienionego mleka umieszczonego na wierzchu kawy. Wymaga on sporo cierpliwości, precyzji i odrobiny zdolności manualnych. Po zaparzeniu kawy, kolej na spienienie mleka. Niezależnie od sposobu i użytego przyrządu, uzyskana piana powinna być gęsta, lekka i jednorodna. Spienione mleko powinno być ciepłe (ok. 65 oC) i płynne, aby bez problemów przelało się do filiżanki. Nie powinna natomiast mieć dużych pustych otworków po pęcherzykach powietrza, bo utrudnia to jego rozprowadzenie i uzyskanie oczekiwanego efektu.
Spienione mleko pewnym i ciągłym ruchem przelewamy do filiżanki z kawą, manewrując jego strumieniem i tworząc w ten sposób zaplanowany wcześniej wzór. W razie potrzeby uzyskany kształt można ewentualnie skorygować np. wykałaczką. Latte art wygląda bardzo efektownie, ale zwykle potrzeba wielu prób, aby uzyskać wystarczającą wprawę. Dlaczego jednak nie spróbować?!
Propozycje powstały we współpracy z serwisem Przepisy na kawe
Materiał partnera zewnętrznego