Pigwa pospolita (Cydonia Oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią – we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je „owocami jabłkowymi”. Z owoców pigwy można uzyskać: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina.
Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce mają dużo witaminy C, B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Dodatkowo zawierają minerały jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź i jod, które skutecznie wzmacniają organizm i wspomagają układ odpornościowy.
Owoc wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie przeziębienia, jej sokiem można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody). A w celu odświeżenia oddechu wystarczy żuć jej plasterek. Nawet pestki pigwy to skarbnica właściwości zdrowotnych – m.in. w tradycyjnej medycynie ludowej są lekiem na poprawę apetytu, można przygotować z nich nalewkę zwaną pestkówką lub wyciąg z nich dodać do herbaty. Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawności, a także pomaga pozbyć się zgagi i refluksu, łagodzi stany przy nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka nadmiernej czy też stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Zarówno owoce, jak i nasiona pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej. Wzmacniają również wątrobę, dlatego mogą je spożywać osoby zażywające leki.
Syrop z Pigwy
na litrowy słoik potrzeba około 0,5kg pigwy i 0,5kg cukru
składniki
- owoce pigwy
- cukier
przygotowanie
Owoce pigwy (tyle ile mamy) myjemy, a następnie przekrawamy na kilka części. Wydrążamy pestki i gniazda nasienne. Owoce kroimy w małą kostkę. Pokrojone owoce przenosimy do szklanego wysokiego naczynia i objętościowo zasypujemy taką samą ilością cukru (np. na dwie szklanki pokrojonych owoców dodajemy dwie szklanki cukru. Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni, aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy, żeby cukier rozpuścił się. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Jeśli syrop ma stać bardzo długo można go zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku. Syropem słodzimy herbatę, co nada jej wyjątkowy smak (można dodatkowo użyć także owoców). Syropu możemy także użyć do różnych deserów.
Emilia Rechul – magister kosmetologii, trycholog, absolwentka Wyższej Szkoły Kosmetologii i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie. Kosmetolog w Gabinecie Medycyny Estetycznej Qclinique w Warszawie. Specjalistka z dziedziny zabiegów kosmetologicznych, medycyny estetycznej i kosmetyki białej. Współredaktorka portalu dla kosmetyczek i kosmetologów Sztuka Kosmetologii.