Prosta zupa tortellini i kurczak
Prosty i smaczny pomysł na kolację z wykorzystaniem produktów dostępnych w każdej kuchni | fot.: Fotolia

Prosta zupa z tortellini

Do czego wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka? To problem, z którym od czasu do czasu mierzy się każdy z nas. Dlatego dziś proponujemy prostą zupę, do której możemy dodać ten „kłopotliwy” składnik. W połączeniu gotowymi uszkami tortellini i liśćmi szpinaku, otrzymujemy rozgrzewające i pyszne danie, które pozwoli nam przetrwać trudne przedwiośnie. Doskonale sprawdzi się na kolację. 

Prosta zupa z torellini i kurczaka

składniki:

  • 1 1/2 litra bulionu
  • małe opakowanie tortellini (ze szpinakiem, serem albo mix)
  • około 200 gramów ugotowanego mięsa kurczaka
  • 2 filiżanki liści szpinaku typu baby
  • 6 łyżek parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • kolorowy pieprz

przygotowanie:

  1. Zagotuj bulion i wrzuć do niego tortellini.
  2. Zaczekaj 5 minut, aż uszka się ugotują.
  3. Dodaj mięso kurczaka i szpinak i gotuj całość jeszcze 3 minuty.
  4. Wylej zupę na talerze.
  5. Gotowe danie posyp parmezanem, pieprzem i szczypiorem.

 

Sprawdź także

Tortellini

Te przepisy rozbudzą twoją kreatywność w kuchni

Pomysłowość w gotowaniu ma różne oblicza. Z jednej strony polega na łączeniu wielu smaków i …