Do czego wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka? To problem, z którym od czasu do czasu mierzy się każdy z nas. Dlatego dziś proponujemy prostą zupę, do której możemy dodać ten „kłopotliwy” składnik. W połączeniu gotowymi uszkami tortellini i liśćmi szpinaku, otrzymujemy rozgrzewające i pyszne danie, które pozwoli nam przetrwać trudne przedwiośnie. Doskonale sprawdzi się na kolację.
Prosta zupa z torellini i kurczaka
składniki:
- 1 1/2 litra bulionu
- małe opakowanie tortellini (ze szpinakiem, serem albo mix)
- około 200 gramów ugotowanego mięsa kurczaka
- 2 filiżanki liści szpinaku typu baby
- 6 łyżek parmezanu
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- kolorowy pieprz
przygotowanie:
- Zagotuj bulion i wrzuć do niego tortellini.
- Zaczekaj 5 minut, aż uszka się ugotują.
- Dodaj mięso kurczaka i szpinak i gotuj całość jeszcze 3 minuty.
- Wylej zupę na talerze.
- Gotowe danie posyp parmezanem, pieprzem i szczypiorem.