Kiedy za oknem plucha nic tak nie poprawia nastroju jak odrobina dodatkowych kalorii. W przeciwieństwie do lata, kiedy desery powinny być lekkie i orzeźwiające, teraz można pozwolić sobie na słodkości nieco większego kalibru. Ciepłe ciasto prosto z piekarnika to idealny pomysł na zimowe wieczory. A co jeśli zima wkradła się również do twojej kuchni i dopadła cię monotonia pieczenia? To proste, zabaw się kształtami! Przyda ci się otwarty umysł oraz… dobra forma do pieczenia – dosłownie i w przenośni.
Stary smak – nowy kształt
Nasze mamy i babcie zazwyczaj podawały ciasta w prostokątnych blachach – liczył się przecież głównie smak. Tymczasem teraz nastała era wzrokowców, a karmimy się także oczami. Zatem im bardziej finezyjnie podany deser, tym lepiej. Dlatego warto wypróbować tradycyjne przepisy w zupełnie nowej odsłonie. Masz swój ulubiony sposób na szarlotkę? Albo wypróbowany sernik, który zawsze wychodzi? Spróbuj upiec go w na przykład w keksówce albo tortownicy. Nowy kształt niesie ze sobą zupełnie inny sposób podania. Nie musisz więc sięgać po nowe przepisy, żeby zachwycać swoich domowników czy gości. Sprawdzone przysmaki w nowej formie – to jest to.
Forma na tartę
Na zimowy czas idealnie nadają się, popularne ostatnio, tarty. Tarta na słodko cudownie komponuje się z kakao czy gorącą czekoladą. Z kolei tarta na słono to doskonała przekąska. Kiedy masz sprawdzony przepis na „podstawę” – czyli na dobre ciasto, resztę możesz wymyślić sama. Masa serowa, pokrojone jabłka, szpinak i pomidory, tarta jarska, z mięsem, a nawet wegańska… Przepisów jest naprawdę mnóstwo. Chcesz pozbyć się rutyny w kuchni na długi czas? Po prostu spraw sobie formę na tartę.
Raz, dwa, trzy – babeczki
Kolejna rzecz, która nie pozwoli ci się nudzić przy pieczeniu, to forma do pieczenia muffinek. Przepisy na babeczki są w większości bardzo szybkie i proste do wykonania. Podobnie jak przy tartach – można je podawać zarówno na słodko jak i na słono. Wymagają natomiast znacznie mniej wysiłku i są świetnym rozwiązaniem na wypadek niespodziewanych gości – średni czas przygotowania babeczek, łącznie z pieczeniem, to tylko 30 minut. Papilotki na muffiny i odpowiednia blacha do pieczenia – ten zestaw to nowy wymiar dla twoich wypieków.
Dobra forma nie jest zła
Jeśli do tej pory w kuchni towarzyszyła ci poczciwa prostokątna blacha na ciasto, czas na zmiany! Keksówka, forma na tartę i na muffiny to zestaw, który obowiązkowo powinien znaleźć się w twojej szafce, jako doskonały sposób na walkę z rutyną w twoim piekarniku. W sklepach czy w Internecie znajdziesz gotowe komplety, takie jak ten: http://www.tefal.pl/Garnki-i-Patelnie/Formy-do-pieczenia/EasyGrip/p/R-easy-grip. Nie wahaj się – uzbrój się w odpowiednie formy do pieczenia, wyjdź z monotonii i zacznij w kuchni zabawę kształtami!
Materiał partnera zewnętrznego