Śliwki to jeden z owocowych symboli września. W dniu powrotu do szkoły warto pomyśleć o tym, jak wykorzystać sezonowe dobro wykorzystać do przekąsek na drugie śniadanie. Dwie propozycje – na słodko i na słono – nie tylko będą pysznym uzupełnieniem dnia pełnego wyzwań, ale i solidną dawką energii. A, żeby wykorzystać fioletowy owoc jak najdłużej możemy skorzystać z dostępnych przez cały rok śliwek kalifornijskich, które jeszcze bardziej podkręcą smak potraw.
Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów
12 porcji
czas przygotowania: 80 minut
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dkg twarogu
1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
3 łyżki płatków migdałów
papier do pieczenia
1 jajo
Pasta ze śliwek:
15 dkg śliwek kalifornijskich
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka). Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.
Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.
Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
14 porcji
czas przygotowania: 40 minut
składniki:
ciasto:
- 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
- 1 większy ziemniak
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła miękkiego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do odsączania
przygotowanie:
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.
Materiał partnera zewnętrznego