Starogermańska legenda głosi, że tymi niezwykłymi liśćmi żywiły się niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego. Ale czosnek niedźwiedzi – bo o nim mowa – swego czasu był znany i powszechnie stosowany także na ziemiach polskich. To jedna z pierwszych nowalijek, a jednocześnie źródło wzmacniających substancji, które skutecznie wspierają organizm. Obecnie, po latach zapomnienia, czosnek niedźwiedzi wraca do łask. W wersji suszonej bez problemu można go znaleźć w supermarkecie w dziale przypraw.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina występująca w Europie, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce można ją spotkać zwłaszcza w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na Sandomierszczyźnie. Mimo, że jest dość pospolity podlega częściowej ochronie – nie można go zrywać, ale za to można swobodnie uprawiać w ogródku.
Roślina ta posiada wszystkie właściwości pospolitego czosnku, ale w wielu przypadkach przewyższa popularne białe ząbki. Przede wszystkim zawiera spore ilości związków siarki. Dzięki nim odznacza się działaniem wspomagającym profilaktykę nowotworową, pomaga zwalczać wolne rodniki i wspomaga cały układ odpornościowy. Warto włączyć go do jadłospisu, kiedy potrzebujemy naturalnego antybiotyku. Ale to nie wszystko, ten rodzaj czosnku wspomaga leczenie schorzeń reumatycznych – siarka jest bowiem budulcem tkanki łącznej i kolagenu. Kolagen i keratyna (białko, którego składnikiem także jest siarka) odpowiadają za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci, a wiec za urodę. Roślina wpływa korzystnie na układ krążenia (obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi), przyczynia się do lepszego trawienia, a nawet pomaga w zwalczaniu drożdżaka Candida albicans i pasożytów układu pokarmowego.
Czosnek niedźwiedzi powinien stać się obowiązkową przyprawą dla palaczy, pomaga bowiem wiązać metale ciężkie i nikotynę i wydalać je z organizmu. Dodatkowo wpływa na wytwarzanie śluzu w oskrzelach, a więc i na odtruwanie dróg oddechowych. Oprócz tego zawiera mnóstwo żelaza i witaminy C.
Dobroczynna roślina po latach zapomnienia obecnie jest dość łatwo dostępna w postaci suszonej. Taka pachnąca delikatnie ziołowo-czosnkowo przyprawa to świetny dodatek do zup warzywnych (na przykład brokułowej), do masła ziołowego, twarożku czy oliwy.
Czosnek niedźwiedzi warto włączyć do diety zwłaszcza jesienią i na wiosnę: w czasie osłabienia, obniżonej odporności i skłonności do przeziębień, a najlepiej po prostu korzystać z jego dobrodziejstw przez okrągły rok.
RED