Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie – radzi Adriana Szulińska, dietetyk LightBox.
Warzywa jako przekąski
W ciągu dnia zdarza się, że zaczynamy być głodni, a do kolejnego posiłku zostało jeszcze parę godzin. Najprostszym sposobem, aby nie dać się skusić batonikom, jest przygotowanie warzywnego pudełka, które zabierzemy ze sobą wychodząc z domu. Mogą się tam znaleźć pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, marchewka, ogórki czy papryka – pokrojone w kawałki, po które można wygodnie sięgnąć w każdej chwili. A co, jeśli lubimy podjadać przed telewizorem? Nie jest to dobry nawyk, ale skoro mamy obawy, że nie uda nam się dotrwać do happy endu bez paczki chipsów, lepiej postawić przed sobą półmisek wypełniony pokrojonymi w plasterki i słupki warzywami. Jeśli dodamy do tego jogurtowy dip z odrobiną czosnku, ziół lub koperku, nie będziemy chcieli zamienić takiej przekąski na nic innego. Wersja dla zaawansowanych to pieczone w piekarniku frytki z marchewki, selera czy batatów. Są nie tylko zdrowe, ale również oryginalne i efektowne – będą idealnym poczęstunkiem dla gości.
Warzywa w codziennych posiłkach
Praktycznie każdy posiłek można wzbogacić o porcję witamin pod postacią warzyw. Jedząc na śniadanie kanapki, mamy naprawdę duże możliwości – kolorowe warzywa, takie jak sałata, pomidory, zielone ogórki, rzodkiewki czy papryka, będą świetnie smakować, a przy okazji sprawią, że kanapka stanie się bardziej atrakcyjna. A może jajecznica lub omlet? Przed wlaniem na patelnię jajek, przez chwilę dusimy na niej np. szpinak, pomidory, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Drugie śniadanie do pracy? Świetnym pomysłem będzie kolorowy koktajl warzywny. Jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut, a można go wypić gdzie i kiedy nam się podoba. Przepis na obiad z książki kucharskiej? Powiększmy w nim porcję warzyw. Skoro fast foody mogą oferować powiększone zestawy, sami też możemy powiększyć porcję tego, co zdrowe.
Warzywa w niecodziennej postaci
Warzywa wcale nie muszą być nudne. Nikt nie powiedział, że możemy je jeść tylko na kanapkach, w sałatkach lub jako surówkę do obiadu. Makaron z cukinii, ryż z kalafiora, kotleciki z soczewicy? Ich przygotowanie jest dużo łatwiejsze i szybsze niż się wydaje. Krojąc cukinię w cieniutkie paski za pomocą specjalnej maszynki lub po prostu obieraczki do warzyw otrzymamy „tagliatelle”, kalafior rozdrobniony w blenderze może zastąpić nam ryż, natomiast z ugotowanej soczewicy przygotujemy pyszne kotleciki. W Internecie znajdziemy mnóstwo ciekawych przepisów.
A może dzień bez mięsa?
Dobrym pomysłem jest zaplanowanie jednego dnia w tygodniu, w którym będziemy opierać swoje posiłki na warzywach. Na śniadanie idealna będzie np. kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z pastą z soczewicy, która jako warzywo strączkowe jest dobrym źródłem białka. Obiad i kolacja to okazje do eksperymentów z warzywnymi kotlecikami i plackami. Można je przygotować właściwie z dowolnego warzywa – upieczone w piekarniku są niskokaloryczne, zdrowe i tak smaczne, że nawet zdeklarowani smakosze mięsa poproszą o dokładkę. Potrawka z sezonowych warzyw z dodatkiem nasion roślin strączkowych, ciecierzycy, soczewicy lub fasoli to z kolei świetny jednogarnkowy posiłek dla zapracowanych.
Warzywa wg. kalendarza
Po podjęciu decyzji o wprowadzeniu do diety większej ilości warzyw, przychodzi czas na zakupy. Kupujmy przede wszystkim warzywa sezonowe, które są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe, a przy tym najtańsze. Jeżeli w środku zimy będziemy usilnie próbowali zrobić pyszną potrawę z pomidorów, które są wtedy drogie i wodniste, tylko się zniechęcimy. O tym, kiedy jest sezon na jakie warzywa, mówią nam ich ceny. Można też sprawdzić to w Internecie lub zapytać sprzedawcę na najbliższym bazarku warzywnym. Sezonowe warzywa warto również zamrozić lub zawekować w porcjach, z których później szybko ugotujemy pyszną zupę lub potrawkę.
Dzięki tym prostym sposobom można łatwo wzbogacić swoją dietę w warzywa w różnej postaci. Zmiany możemy wprowadzać stopniowo, zaczynając od obowiązkowych warzyw na kanapce, a z czasem odkrywając coraz więcej warzywnych możliwości.
Adriana Szulińska, dietetyk LightBox. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka oraz studiów podyplomowych w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku Psychodietetyka. Posiada doświadczenie w leczeniu pacjentów zmagających się z nadmierną masą ciała oraz chorobami metabolicznymi. Prowadzi aktywne poradnictwo dietetyczne.
Catering dietetyczny LightBox to całodzienne zestawy urozmaiconych, smacznych posiłków, które zawierają to, co potrzebne, by cieszyć się zdrowiem, witalnością i świetną sylwetką. Diety LightBox są zbilansowane zgodnie z normami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. LightBox oferuje 4 rodzaje diety: Optimum – wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej, No Fish – zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb, Vege – dietę laktoowowegetariańską i Gluten Free, czyli dietę bezglutenową. Więcej informacji na stronie: www.lightbox.pl.