Lokal gastronomiczny to jeden z popularniejszych pomysłów na własny biznes. Sympatia do gotowania lub jedzenia sprawiają, że w naszych miastach pojawiają się małe i klimatyczne restauracje serwujące posiłki często bazujące na zaledwie kilku składnikach. Pozornie, do otwarcia restauracji potrzeba jedynie dobrego lokalu, świetnego kucharza, chwytliwej nazwy i skutecznej akcji marketingowej. Nic bardziej mylnego, ponieważ nie możemy zapomnieć również o spełnieniu wymogów, narzuconych przez Sanepid.
Zanim zaczniemy planować menu i wystrój lokalu należy zadbać o to, by powierzchnia użytkowa, która jest przeznaczona na lokal gastronomiczny, była przystosowana do gotowania i przyjmowania gości. Projekt gastronomii wykonany przez profesjonalną firmę to koncepcja, która ma w jasny sposób określić połączenie pomieszczeń w lokalu oraz umiejscowienie poszczególnych stref tak, by lokal był przede wszystkim zaaranżowany funkcjonalnie.
Sanepid będzie wymagał od nas konkretnego planu, dlatego wynajmując zewnętrzną firmę, która może nam ten plan opracować zyskujemy pewność, że całość zostanie przygotowana merytorycznie i rzetelnie.
Rozmieszczenie sprzętu w kuchni i metraż powierzchni
Umiejscowienie konkretnych pomieszczeń sanitarnych oraz rozmieszczenie sprzętów w kuchni, mediów etc. jest niezwykle ważne w lokalu gastronomicznym. Błędne rozplanowanie lub zakup niewłaściwych sprzętów będą niestety generować właścicielowi dodatkowe koszty. Ceny wykonania projektu wahają się i są uzależnione od wielu czynników. Kluczowym jest metraż powierzchni, jednakże mimo wszystko cennik jest dopasowywany indywidualnie do danego zlecenia.
Usługa rzeczoznawcy
Projekt technologiczny to nie wszystko. Kolejnymi kosztami, z którymi spotka się właściciel lokalu gastronomicznego są usługi rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych, którego zadaniem jest akceptacja, bądź odrzucenie projektu gastronomicznego.
Odpowiednie wyposażenie
Po dokładnej analizie, czym będzie specjalizował się lokal, należy zakupić właściwe wyposażenie i zaaranżować salę dla gości, zgodnie z przyjętymi wcześniej założeniami. O ile aranżacja i kolorystyka pomieszczeń są dowolne i dopasowane do indywidualnych pomysłów właścicieli, o tyle kuchnia zazwyczaj skupia się wokół uniwersalnych rozwiązań. Bezkonkurencyjne pozostają meble wykonane ze stali nierdzewnej, które występują w różnych układach i doskonale spełniają swoją funkcję w każdym lokalu.
Blat roboczy, lady chłodzące, regały, zlew etc., to codzienne miejsca pracy narażone na skrajne temperatury, wilgotność, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. W tej sytuacji, drewniane meble nie będą najlepszym wyborem. Ponadto, stal nierdzewna jest łatwa w pielęgnacji.
Jeśli projekt gastronomiczny nie zostanie wykonany przed realizacją i generalnym remontem lokalu, koszty poszczególnych prac mogą znacznie przekroczyć nasz budżet, ponieważ zgodnie z wymogami Sanepidu poszczególne elementy kuchni w lokalu gastronomicznym powinny być właściwie umiejscowione i zgodne z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Jeżeli właścicieli nie zastosuje się do zaleceń Sanepidu, jest to jednoznaczne z odmową zezwolenia na otwarcie lokalu.
Materiał partnera zewnętrznego