Kawa stanowi idealne uzupełnienie deseru albo zakończenie sytego posiłku. Zarówno profesjonalna kawiarnia, jak i restauracja z prawdziwego zdarzenia, potrzebują zatem solidnego i niezawodnego ekspresu do kawy. Jak wybrać najlepszy model?
Czynniki, jakie należy wziąć pod uwagę
Zanim wybierzemy się do sklepu albo zdecydujemy się na dokonanie zakupu przez Internet, warto odpowiedzieć sobie na kilka, istotnych pytań. Wybór ekspresu do kawy uzależniony jest bowiem od czterech, ważnych elementów. Po pierwsze istotne jest to, jaką powierzchnię możemy przeznaczyć na ekspres do kawy. Po drugie, jaką średnio liczbę klientów będzie on musiał obsłużyć dziennie. Po trzecie, ile kaw sprzedaje się średnio w ciągu godziny. Po czwarte natomiast, jaki mamy budżet na zakup tego sprzętu. Mając odpowiedzi na wskazane pytania, specjaliści w sklepie pomogą nam wybrać odpowiedni model. W tym zakresie polecamy szczególnie gastronomiczne ekspresy do kawy w sklepie Konesso.pl.
Wydajność i niezawodność
Najważniejszymi cechami, na jakie należy zwrócić uwagę, kupując profesjonalny ekspres do kawy jest jego wydajność i niezawodność. Nie będzie on bowiem robił trzech-czterech kaw dziennie, jak w domowych warunkach. Liczby te sięgną raczej kilkudziesięciu, a nawet kilkuset kaw dziennie. Właśnie dlatego sprzęt ten musi być bardzo wytrzymały i niezawodny. Warto sprawdzić, czy poszczególne elementy ekspresu zostały wykonane z materiałów wysokiej jakości. Można też w tym zakresie posiłkować się opiniami znajomych albo tymi, zamieszczonymi w Internecie. Istotna jest również długość gwarancji. Dobrze by było, aby producent zapewniał chociaż rok-dwa niezakłóconej niczym pracy ekspresu. Przykładowo gastronomiczne ekspresy do kawy w sklepie Konesso.pl, przeznaczone do użytku komercyjnego, posiadają rok gwarancji. Z kolei te, kupowane przez zwykłych konsumentów – aż 25 miesięcy gwarancji.
Ekspres kolbowy czy automatyczny?
Wiele osób, decydujących się na zakup profesjonalnego ekspresu do kawy, staje też przed dylematem, jaki rodzaj sprzętu wybrać. Należy bowiem zauważyć, że ekspresy kolbowe bywają dużo tańsze i jednocześnie zajmują mniej miejsca. Trzeba jednak liczyć się z tym, że przyrządzenie kawy będzie wymagało większej liczby czynności. Konieczne jest bowiem ręczne zmielenie kawy albo użycie kawy mielonej, odmierzenie jej odpowiedniej ilości, a dopiero potem ekspres przygotuje kawę. Te ekspresy wymagają też ręcznego spieniania mleka. Z kolei ekspresy automatyczne wiążą się z dużą oszczędnością czasu i możliwością obsłużenia nie kilku, ale kilkudziesięciu osób w kilka minut. On oferuje też o wiele więcej wariantów kawy, z idealnie wymierzoną ilością mleka. Polecamy przede wszystkim gastronomiczne ekspresy do kawy w sklepie Konesso.pl.
Materiał partnera zewnętrznego