Książki kucharskie w wielu domach to pozycja obowiązkowa. I trudno się temu dziwić. Pozycje te od dawna przestały być jedynie podpowiedzią dla perfekcyjnej pani domu, a stały się prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. W książkach kucharskich zaklęta jest magia: piękne jedzenie, coraz bardziej estetyczne wydania i – przede wszystkim źródło inspiracji kulinarnych.
Książki kucharskie – uczta dla zmysłów
Piękne fotografie, inspirujące przepisy, z którymi poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej, mnóstwo inspiracji. Dzięki takiemu podejściu wydawców i twórców oraz wielkiej mody na gotowanie, na rynku w ostatnim czasie pojawiło się wiele pozycji, które z pewnością są ucztą dla oczu, a z czasem przyczynią się do powstawania uczt w bardziej tradycyjnym tego słowa znaczeniu.
Niezależnie od tego czy preferujecie kuchnię wegańską, tradycyjną czy poszukujecie uniwersalnej wiedzy na temat gotowania, wśród naszych propozycji z pewnością znajdziecie coś dla siebie.
Jadłonomia po polsku – czyli jak przyrządzić kotleta mielonego z soczewicy
Marta Dymek
Marginesy
Marty Dymek chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest autorką popularnego bloga ”Jadłonomia” oraz dwóch książek o takim samym tytule. Znana głównie z promowania kuchni roślinnej. W trzeciej odsłonie swojej przygody z kuchnią wegańską ”Jadłonomi po polsku” również proponuje nam pyszne smaki, które jednak „skądś już znamy”. Tym razem zainspirowała się tradycyjnymi daniami kuchni polskiej i postanowiła zaproponować je w wersji roślinnej.
Książka może być sporym zaskoczeniem dla zwolenników klasycznych polskich smaków bo okazuje się, że prawie każde danie można zaproponować w nowej, lżejszej odsłonie. Przepisy są proste, opierają się głównie na łatwo dostępnych, sezonowych produktach. Książka Marty Dymek to pozycja dla osób, które chciałyby w dalszym ciągu jeść dania dobrze znane z dzieciństwa, ale równocześnie chciałyby chwilowo lub całkowicie porzucić jedzenia mięsa. Z jakim skutkiem? Fenomenalnym! Z Martą Dymek gotujemy bardzo często – nawet dla tradycyjnych mięsożerców. Jest pysznie, łatwo i szybko. U Marty Dymek cenimy zwłaszcza jej autentyczny zmysł szefa kuchni i fenomenalną zdolność przyprawiania, łączenia struktur i dopieszczania wszystkich zmysłów. Ponadto wielkim plusem książki jest ułożenie przepisów sezonowo według tradycyjnych pór roku (z przedwiośniem i przedzimiem). A, i jeszcze jedno: Jadłonomia po polsku to zwyczajnie piękna książka. Gdybyśmy mieli wybrać jedną książkę kucharską z całego zestawienia – byłaby to ta.
Zupa dobra na wszystko – wszystko o najprostszej potrawie świata
Jolanta Naklicka-Kleser
Dom Wydawniczy Rebis
Zupy to podstawa zbilansowanej diety. Coraz częściej jadamy je nie tylko w porze obiadu, ale także podajemy jako danie śniadaniowe czy kolacyjne. Bardzo łatwo i szybko się je przyrządza a dodatkowo są sycące i łatwo zaspokoić nimi głód. Autorka książki Jolanta Naklicka-Kleser jest ekspertem kulinarnym często zapraszanym do programów telewizyjnych. W swojej książce proponuje dobrze znane, codzienne zupy, jak również zachęca do eksperymentowania z bardziej egzotycznymi smakami. Pozycja doskonała dla miłośników tradycyjnych zup, jak również dla osób poszukujących nowych doznań kulinarnych.
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki – czyli biblia przyszłego szefa kuchni
Samin Nosrat
Znak Literanova, 2020
Samin Nosrat proponuje przełomową metodę oparta głównie na intuicji i improwizacji. Wystarczy tylko (i aż) wiedza o podstawowych elementach takich jak: sól, tłuszcz, kwas i ciepło aby wyczarować smaczne potrawy. Udowadnia, że aby osiągnąć mistrzostwo w kuchni nie zawsze trzeba kurczowo trzymać się przepisów, a najważniejsze to uwolnić wyobraźnię. Aby tak się jednak stało, trzeba znać podstawowe zasady panujące w kuchni: reakcje, związki przyczynowo-skutkowe, optymalne temperatury obróbki, zasady wyboru składników. Trzeba wiedzieć, co oznacza skwierczenie, jakie zmiany dzieją się na naszych oczach, a jakie w dotyku powinno być mięso po upieczeniu na grillu. Perfekcyjny szef kuchni powinien znać też sosy bazowe czy etapy gotowania jajka. Ta książka daje wszystko: całą wiedzę szefa kuchni. Prosto, jasno, żeby nie zostawić wątpliwości. Z tą wiedzą podstawową możemy ruszać w świat kulinarnych podbojów i wykorzystać cały swój kulinarny potencjał. Poza tym Samin Nosrat po prostu przyjemnie się czyta. Z jednej strony obcujemy z prawdziwą wiedzą, z know-how, z drugiej – wyczuwamy wielką miłość do gotowania, do jedzenia jako sztuki i ważnej aktywności człowieka. Trochę jak romans. Jesteśmy urzeczeni.
Warto także zobaczyć minserial Netflix pod tym samym tytułem i na własne oczy ujrzeć Samin Nosrat w akcji. To niezapomniana lekcja gotowania.
Gotowanie to frajda i przyjemność. Każda z autorek udowadnia, że to prawda i wszystko zależy tylko od nas, czy też to poczujemy. Warto skorzystać z polecanych książek i przekonać się czy gotowanie sprawia nam radość i daje satysfakcję.
Dominika Pawlikowska/FMA