Każdy kucharz, początkujący czy profesjonalny, dużą wagę przykłada do sprzętu, z jakiego korzysta i w jaki musi się zaopatrzyć, by jego praca była jak najbardziej komfortowa, a dania smaczne. Należy przecież pamiętać, że rodzaj wyposażenia i jego jakość mogą przekładać się także na kulinarne sukcesy. Wśród najbardziej docenianych sprzętów znajdują się między innymi garnki ze stali nierdzewnej? Dlaczego i jakie są ich zalety?
Zalety garnków ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna ma bardzo szerokie zastosowanie, które sprawdza się w produkcji rozmaitych sprzętów i akcesoriów. Nic więc dziwnego, że i wiele przyborów kuchennych jest z niej wytwarzanych.
- Jest to materiał nie tylko estetyczny, który dopasować można do różnorakich aranżacji, ale przede wszystkim bardzo trwały.
- Jego wytrzymałość i odporność na uszkodzenia oraz odkształcenia pod wpływem temperatury sprawiają, że z takich garnków korzystać można przez wiele lat. Oznacza to, że zakup zestawu naczyń ze stali nierdzewnej to inwestycja pozwalająca oszczędzić pieniądze w przyszłości.
- Oszczędność wynika także z faktu, że sprzętu ze stali nierdzewnej w znakomitej większości używać można na różnych typach kuchenek: gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Wymiana kuchenki nie będzie wiec równoznaczna dodatkowym wydatkiem na zakup nowego wyposażenia.
- Stal nierdzewna sprawdzi się też podczas przygotowywania potrawy w piekarniku. Niektórzy producenci mają bowiem w swojej ofercie stalowe garnki do użytku nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku.
- Ponadto garnki wykonane w całości z tego materiału można śmiało myć w zmywarce.
- Stal nierdzewna jest przy tym bezpieczna dla zdrowia – podczas kontaktu z żywnością i obróbki termicznej możemy mieć pewność, że nie będą się z naszych naczyń wytrącać substancje trujące.
- Stal jest świetnym przewodnikiem cieplnym.
Stal 18/10 a stal 18/0
Takie oznaczenia stali wiele nam o niej mówią. Informują one o procentowej zawartości dwóch pierwiastków: chromu i niklu. Stal nierdzewna musi zawierać minimum 10,5% tego pierwszego pierwiastka. Nikiel nie jest do tego potrzebny, ale wpływa na magnetyczność stali, a tym samym na możliwość użytkowania naczyń na indukcji. Stal oznaczona symbolem 18/10 nie posiada właściwości magnetycznych, ale ta 18/0 – już tak. Stal zawierająca nikiel ma większą odporność na korozję, jaśniejszy kolor i połysk, jest więc atrakcyjniejsza wizualnie. Do produkcji garnków ze stali nierdzewnej używa się często obu typów. Dotyczy to przede wszystkim garnków z akutermicznym dnem, które dzięki specjalnym warstwom mogą być użytkowane w płytach indukcyjnych.
Garnki z akutermicznym, czyli wielowarstwowym dnem
Garnki ze stali nierdzewnej z wielowarstwowym dnem mają bardzo dużo zalet, które przekładają się na użytkowanie:
- szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło,
- jedzenie równomiernie się przygrzewa,
- istnieje mniejsze zagrożenie przypalenia posiłku,
- pozwalają oszczędzać energię,
- można ich używać na różnych typach kuchenek: gazowych, elektrycznych i indukcyjnych.
Garnki z akutermicznym dnem mają konstrukcję opartą na warstwach miedzi i aluminiowego lub miedzianego dysku między nimi. Do produkcji takich garnków używa się dwóch rodzajów stali nierdzewnej: stali 18/10 i 18/0. Z tej pierwszej wykonane są ścianki naczynia, a z drugiej dno, mające bezpośrednią styczność z palnikiem. Choć garnki tego typu są dość ciężkie, na pewno ich właściwości stanowią zachętę do zakupu. Są to chociażby serie: Zwilling Joy, Zwilling Essence czy Zwilling Base (Dostępne tutaj: https://www.garneczki.pl/marka/zwilling). Również Brabantia jest producentem tego typu akcesoriów do gotowania. Czołowy jest tu zestaw garnków Brabantia Family Set. Co dla wielu osób jest z pewnością istotne – takie garnki można bez przeszkód myć w zmywarce.
Na co zwrócić uwagę, kupując garnki ze stali nierdzewnej?
Oprócz zwrócenia uwagi na jakość stali, z jakiej wykonane są garnki, warto też spojrzeć na drobne, ale kluczowe cechy produktów, takie jak np. wielkość, forma, brzegi, miarki i pokrywki. Dobrze, aby uchwyty garnków miały ergonomiczny, dopasowany do dłoni kształt. Garnki marek takich jak Zwilling czy Brabantia mają wewnątrz praktyczne miarki. Warto przy zakupie zwracać też uwagę na materiał, z jakiego wyprodukowane są pokrywki – dobrze, by było to żaroodporne szkło lub dobrej jakości stal nierdzewna.
Gdzie ich szukać? Stalowe garnki znajdują się w ofercie wielu producentów wyposażenia kuchennego. Kluczem do sukcesu jest jest znalezienie produktów wysokiej jakości, które posłużą w naszych kuchniach wiele lat. Garnki ze stali nierdzewnej z wyższej półki oferuje m.in. marka Zwilling, Fissler, Fiskars, Tefal, WMF czy Zwieger. Różne modele znaleźć można w sklepie online Garneczki.pl, gdzie dostępne są garnki na klasyczne kuchenki gazowe i elektryczne, ale również na nowoczesne płyty indukcyjne.
Materiał partnera zewnętrznego