Urządzenie kuchni nie jest prostym zadaniem, szczególnie jeśli spędzasz w niej wiele czasu, a do dyspozycji masz niewiele miejsca (co zdarza się coraz częściej w nowych blokach mieszkalnych). Jest to również proces kosztowny i uciążliwy, dlatego najlepiej urządzić kuchnię tak, by była praktyczna, a jej wygląd nie znudził Ci się przez kolejną dekadę lub nawet kilkanaście lat. Sprawdź, o czym pamiętać, by nie popełnić błędów, które każdego dnia będą Cię irytować.
Trójkąt funkcjonalny – podstawa aranżacji kuchni
Nie sposób rozpocząć aranżacji kuchni bez zapoznania się z pojęciem trójkąta funkcjonalnego. Według zasad ergonomii kuchenka, zlewozmywak i lodówka powinny być rozmieszczone właśnie na planie trójkąta w odległości 120 – 210 cm od siebie – wówczas ich użytkowanie jest najwygodniejsze. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Sprzęty można rozmieścić więc również w jednej linii, pamiętając o wstawieniu blatu roboczego pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką i podzieleniu pomieszczenia na strefy: mokrą (zlewozmywak, zmywarka), ciepłą (kuchenka, piekarnik) i zimną (lodówka, zamrażarka). Najlepiej, by lodówka znajdowała się najbliżej wejścia, następnie zlew, a przestrzeń do obróbki termicznej na samym końcu ciągu.
Odpowiednia przestrzeń do przechowywania
W kuchni zapewne potrzebujesz więcej przestrzeni do przechowywania, niż Ci się wydaje. Warto więc zadbać o to, by w pomieszczeniu znalazła się właściwa ilość szafek i szuflad. Bardzo ważne są również ich wnętrza – odpowiednio rozmieszczone półki (tak by zmieściły się w nich swobodnie wszystkie naczynia i sprzęty), kosze cargo czy wkłady do szuflad, które pomogą uporządkować drobne przedmioty. Nie zapomnij też o miejscu na spiżarnię czy segregację odpadów. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych rozwiązań i ich umiejętnym rozplanowaniu uda Ci się zmieścić bardzo dużo nawet w niewielkim pomieszczeniu.
Oświetlenie do pracy
Kolejnym ważnym punktem jest światło, szczególnie w kuchniach ślepych i łączonych z pokojem dziennym. W każdym pomieszczeniu tego typu powinno jednak znajdować się kilka źródeł światła: główne rozjaśniające równomiernie całą przestrzeń i dodatkowe, zadaniowe. Pracę ułatwiać będzie niezwykle pomocne oświetlenie podszafkowe. W tej roli idealnie sprawdzą się szczególnie halogeny lub listwy LED. Dzięki nim stojąc przy kuchence lub blacie, nie będziesz zasłaniać sobie światła, co wpłynie na bezpieczniejszą i wygodniejszą pracę. W kuchni warto umieścić też dodatkową lampę nad stołem.
Odpowiednie materiały
Zapewne nie masz ochoty po każdym obiedzie szorować plam czy smug z mebli lub ścian. Dlatego ważny jest odpowiedni wybór materiałów wykończeniowych. Zdecyduj się na trwały blat i łatwe w czyszczeniu fronty. Dobra są gładkie materiały, jednak modne szafki „na wysoki połysk” bardzo trudno utrzymać w idealnej czystości. Warto pamiętać o odporności na wodę, parę i ciepło. Za kuchenką warto umieścić kafelki (wzorzyste ożywią kuchnię i będą łatwe w utrzymaniu) lub np. estetyczny panel ze szkła hartowanego, z którego bez trudu usuniesz zabrudzenia zwykłą szmatką.
Materiał partnera zewnętrznego