Twoja zmywarka może sprawia, że talerze się błyszczą, ale jak sugerują nowe badania, jest prawdopodobnie pełna bakterii i grzybów.
Drobnoustroje – od bakterii do wirusów po grzyby – są wszędzie, także w ludzkim ciele. Nie jest więc zaskoczeniem, że urządzenia kuchenne są ich siedliskiem.
Czy należy się martwić o zarazki ze zmywarki?
Większość ludzi nie jest narażona na żadne ryzyko, aczkolwiek istnieją pewne grupy, które mogą być bardziej zagrożone – osoby z chorobami, które osłabiają ich mechanizmy obronne.
Zmywarki powodują ciągłe wahania warunków – mokre i suche podłoże, wysokie temperatury i niskie, pH zasadowe i kwaśne. Zawierają również mieszaniny detergentów i odpadków z jedzenia. Tak więc, tylko niektóre drobnoustroje będą się dobrze rozwijać.
W nowym badaniu sprawdzono, które bakterie i grzyby tam przebywają oraz jakie czynniki wydają się mieć wpływ na ten mikrobiologiczny układ.
Europejscy naukowcy pobrali próbki z gumowych uszczelek 24 domowych zmywarek do naczyń.
Jakie bakterie i grzyby znajdują się w zmywarce?
Ogólnie rzecz biorąc, odkryli, że najczęstsze bakterie to Pseudomonas, Escherichia i Acinetobacter – wszystkie z nich mają szczepy będące oportunistycznymi patogenami. Oznacza to, że są one normalnie nieszkodliwe, ale mogą powodować infekcje u osób z zaburzonym układem odpornościowym.
Najczęstszymi rodzajami grzybów były Candida, Cryptococcus i Rhodotorula – które również obejmowały patogeny oportunistyczne.
Badacze stwierdzili, że zmywarki i inne urządzenia do przechowywania drobnoustrojów są ogólnie bezpieczne dla zdrowych ludzi. Osoby z obniżoną odpornością powinny być natomiast bardziej ostrożne.
Zmywarki mogą odgrywać rolę w infekcjach grzybiczych u niektórych pacjentów z upośledzeniem odporności. Grzyb powszechnie spotykany u tych pacjentów, jak powiedziała, jest znany jako Exophiala dermatitidis lub czarne drożdże.
I chociaż ten grzyb rzadko występuje w przyrodzie, jest łatwy do znalezienia w zmywarkach. Wszystko to jest jeszcze na tym etapie badań spekulacją. Nikt jeszcze nie udowodnił bezpośredniego związku między drobnoustrojami w zmywarce do naczyń a infekcjami grzybicami.
W jaki sposób bakterie i grzyby dostają się do zmywarki?
Głównym punktem wejścia dla grzybów jest woda z kranu, jedzenie, a także bakterie przenoszone przez ludzi i zwierzęta. Jeśli chodzi o bakterie, źródło nie jest do końca znane. Badacze spekulują jednak, że główną drogą ich wejścia jest skażona żywność. Mikroby w zmywarce mogą wydostawać się ściekami lub przez gorące powietrze wytworzone pod koniec cyklu zmywania.
Podsumowanie – co zrobić, by ograniczyć rozwój drobnoustrojów w zmywarce?
Jednym ze sposobów zatrzymania drobnoustrojów jest nieotwieranie zmywarki przed ostygnięciem pary. Ocieranie gumowej uszczelki suchą szmatką na końcu cyklu też może ograniczyć ich rozwój. Dbaj więc o czystość zmywarki, wymianę filtrów oraz nie wkładaj do niej talerzy bez spłukiwania wodą. Dzięki temu zmniejszysz ilość jedzenia, która może gromadzić się w różnych zakątkach twojej zmywarki.
KGR