Espresso, grande, lungo, to napoje, które doskonale zna każdy wielbiciel czarnej kawy. Pijemy je nawet kilka razy dziennie, chcąc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wśród wielu rodzajów napojów, jakie można znaleźć na sklepowych półkach, uwagę zwracają kawy organiczne. Co kryje ta nazwa oznacza i czym kawy organiczne różnią się od pozostałych kaw?
Kawy organiczne – co to znaczy?
W ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z produktami organicznymi, które nieraz mogą być nawet kilkakrotnie droższe od zwykłych. Według definicji, żywność organiczna to taka, która powstaje bez dodatków chemicznych (takich jak nawozy sztuczne, pestycydy, sterydy czy inne dodatki), powodujących jej szybki wzrost i zwiększających produktywność. Do żywności organicznej zaliczamy hodowle zwierząt, uprawy zbóż, warzyw i owoców (w tym także kawy) według ściśle określonych zasad.
Niektórzy producenci kaw, jak np. NESCAFÉ® Dolce Gusto®, chcąc sprzedawać produkty najwyższej jakości, oferując swoim klientom ziarna pochodzące z upraw organicznych. Ze starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki pochodzącej z upraw w Peru, Kolumbii i Meksyku, w zgodzie z naturą i według tradycyjnych metod upraw, powstały napoje o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Unikalny smak i aromat kawy z różnych krajów
Organiczne kawy NESCAFÉ® Dolce Gusto® cechują się wyjątkowym smakiem, charakterystycznym tylko i wyłącznie dla konkretnego regionu. Dodatkowo szczególna opieka plantatorów, ich troska o rośliny oraz odpowiedni zbiór ziaren, sprawiają, że taka kawa jest unikalna i jedyna w swoim rodzaju. W efekcie możemy rozsmakować się np. w wyjątkowym espresso pochodzącym z honduraskich plantacji, głęboko ukrytych w bujnym lesie tropikalnym. Dzięki tym specyficznym warunkom, oraz ręcznemu zbiorowi w pełni dojrzałych ziaren, powstały z nich napój jest harmonijny w smaku, z wyczuwalnymi delikatnymi nutami gorzkiej czekolady, miodu oraz słodu.
Jeśli cenisz sobie intensywniejszy smak, koniecznie poznaj espresso stworzone z peruwiańskich ziaren arabiki, rosnącej na wysokich stokach w niedalekiej odległości od oceanu. Górskie warunki oraz orzeźwiający wiatr nadały ziarnom wyjątkowego aromatu drewna i różowego pieprzu, doskonale równoważonego przez delikatny posmak czarnej porzeczki.
Wielbiciele mniej intensywnych smaków na pewno docenią kawę pochodzącą ze słonecznej Kolumbii, od wielu lat uprawianą na stromych zboczach gór Sierra Nevada. Ziarna rosnącej tutaj arabiki charakteryzują się delikatnym smakiem prażonych migdałów, gałki muszkatołowej i lekko słodkiego jęczmienia. Kawa organiczna świetnie smakuje solo w postaci esencjonalnego espresso czy aromatycznego lungo idealnie nadającego się do picia o każdej porze dnia. Aby ją przygotować, wystarczy sięgnąć po kapsułki do ekspresu, z których w kilka chwil powstanie wyjątkowy napój.
Materiał partnera zewnętrznego