Wiele osób lubi grillowane warzywa, mięsa lub ryby. Nic dziwnego – mają one naprawdę doskonałe walory smakowe i atrakcyjny wygląd, a przy tym zawierają mniej tłuszczu niż potrawy smażone ze zwykłej patelni. Jednocześnie dania z prawdziwego grilla możemy przyrządzać raczej podczas ciepłych miesięcy. Istnieje jednak alternatywa, pozwalająca się nimi cieszyć niezależnie od pogody za oknem. Z patelni grillowej możesz korzystać w swojej kuchni przez cały rok, przygotowując zdrowe i pyszne dania. Co trzeba wiedzieć na temat tych naczyń i czym różnią się od tradycyjnej patelni?
Wygląd patelni grillowych
To, co widoczne już na pierwszy rzut oka, to charakterystyczna, karbowana powierzchnia patelni grillowej. Naśladuje ona ruszt tradycyjnego grilla. Smażone na nich produkty nie dotykają bezpośrednio dna patelni. Dzięki temu wypływający np. z mięsa tłuszcz nie wsiąka weń ponownie, tylko swobodnie spływa. Pozwala to również łatwiej przygotowywać delikatne dania – na przykład smażyć łososia, tofu, karkówkę czy inne, łatwo rozpadające się produkty. Patelnia grillowa zmniejsza bowiem ryzyko ich przywierania i uszkodzenia przy przewracaniu, a co za tym idzie – nieatrakcyjnego wyglądu. Praktycznie nie ma też ryzyka przypalenia potrawy, co zapewnia doskonały smak za każdym razem, gdy przygotowujesz ją na takiej patelni.
W odróżnieniu od tradycyjnych modeli, patelnie grillowe bardzo często mają kształt kwadratu lub prostokąta. Ułatwia to grillowanie kilku produktów jednocześnie.
Dno patelni grillowej – im grubsze, tym lepsze!
Naczynia przeznaczone do gotowania i smażenia powinny mieć grube dno – niezależnie od tego, czy planujesz przygotowywanie potraw na płycie indukcyjnej, czy innych rodzajach kuchenek. Przy wyborze patelni grillowej jest to szczególnie istotne. Absolutne minimum to 5 mm, choć polecamy wybieranie modeli o dnie mającym grubość 6-8 mm. Co prawda takie naczynia nieco wolniej się nagrzewają (szczególnie żeliwna patelnia grillowa), jednak później lepiej oddają ciepło potrawie i równomiernie je rozprowadzają. Grubsze patelnie można rozgrzać też do wyższych temperatur, dzięki czemu można grillować mięso, warzywa czy inne potrawy zupełnie jak na prawdziwym ruszcie.
Smażenie na patelni grillowej bez tłuszczu? Nie zawsze!
Choć patelnia grillowa ma za zadanie naśladować grill, w wielu aspektach przyrządzanie na niej potraw będzie przypominać klasyczne smażenie. Nawet jeśli powłoka patelni jest nieprzywierająca, wysokie temperatury mogą sprawić, że produkty niezawierające tłuszczu będą przywierać do jej powierzchni – doskonale widać to w przypadku warzyw, tofu lub niektórych ryb. Przyrządzając takie potrawy, warto mieć na uwadze, że niewielka ilość tłuszczu może znacznie ułatwić smażenie i zmniejszać ryzyko przypalenia i przywierania potrawy.
Warto przy tym zaznaczyć, że nie oznacza to, iż patelnia grillowa jest niskiej jakości. Sytuacja ta wynika z właściwości przyrządzanych potraw, ale także niektórych materiałów używanych przy produkcji naczyń. Przykładowo, patelnie stalowe lub patelnie grillowe z naturalnego żeliwa zawsze będą wymagać niewielkiej ilości tłuszczu, ponieważ zazwyczaj nie są pokrywane powłoką ceramiczną lub teflonową.
Brak pokrywki to nie błąd!
W większości przypadków patelnie grillowe sprzedawane są bez pokrywek. Nie jest to w żadnym wypadku wada czy błąd producenta. Po prostu sposób, w jaki się z nich korzysta, sprawia że pokrywka nie należy do niezbędnych, ani nawet szczególnie przydatnych sprzętów. Nawet jeśli do smażenia potrzebna jest niewielka ilość tłuszczu, to podczas prawidłowego użycia nie będzie on pryskał. Co więcej, na patelni grillowej potrawy nie są też duszone, przez co pokrywka nie jest potrzebna.
Z jakiego materiału wykonane są patelnie grillowe?
Wybierając patelnię grillową, warto zainwestować w model wykonany z materiału, który dobrze sprawdzi się podczas smażenia w wysokiej temperaturze, gdy włożymy ją do rozgrzanego piekarnika, a także który będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne. Warunki te spełnia kilka surowców:
Stal nierdzewna – odporna na zarysowania i korozję. Patelnia grillowa tego typu może być stosowana na kuchenkach indukcyjnych. Dość długo się nagrzewa, ale też długo oddaje ciepło. Przed pierwszym użyciem należy ją zahartować zgodnie z zaleceniami producenta.
Żeliwo – solidne, trwałe i wytrzymałe. Patelnia grillowa z żeliwa doskonale sprawdzi się w niemal każdych warunkach, stwarzając szerokie pole do kulinarnych eksperymentów w Twojej kuchni. Z jej możliwości cieszyć się mogą również posiadacze kuchenek indukcyjnych.
Aluminium – doskonale przewodzi ciepło i szybko się nagrzewa. Patelnie grillowe z aluminium świetnie sprawdzają się podczas przyrządzania delikatnych potraw lub dań niewymagających długiej obróbki, np. warzyw czy do grillowania tostów.
Mówiąc o patelniach grillowych, trzeba pamiętać, że stanowią one dużą część kulinarnego sukcesu. Aby jednak potrawy przygotowywane przy ich pomocy zachwycały smakiem, warto zadbać o ich wcześniejsze marynowanie, a także odpowiednią technikę przyrządzania. Patelnie z Florina.pl znacznie ułatwią Ci zadanie – dzięki nim oraz odpowiednio dobranym przyprawom wyczarujesz w swojej kuchni wyjątkowo smaczne i zdrowe potrawy.
Materiał partnera