Pojemniki na żywność to nie tylko wygodna forma przechowywania wielu produktów w kuchni, ale także doskonały sposób, który pozwala przedłużyć ich świeżość. Dowiedz się, jakie pojemniki kuchenne sprawdzają się najlepiej oraz poznaj ich wszystkie zalety!
Czy warto zainwestować w pojemniki na żywność?
Kupując sypkie produkty spożywcze, często miewamy problem z ich przechowywaniem w oryginalnym opakowaniu. Zazwyczaj kończy się to bałaganem w szafce, w której można znaleźć rozsypane makarony, mąkę czy cukier. Foliowe opakowania są nie tylko niepraktyczne, ale także kiedy zostały już otwarte, nie zabezpieczają odpowiednio znajdujących się w nich produktów. Nawet jeśli wyjątkowo dbasz o czystość w kuchennych szafkach, może zdarzyć się, że pojawią się w nich nieproszeni goście – mole spożywcze wyjątkowo lubią sypkie produkty, do tego stopnia, że naprawdę ciężko jest się ich pozbyć.
Wyrzucenie produktów, w których zadomowiły się mole spożywcze, zda się na niewiele. W takim przypadku nawet fabrycznie zamknięta żywność nie jest bezpieczna, gdyż żadnym problemem nie jest dla nich przedostanie się przez foliowe czy papierowe opakowanie do jego zawartości. Chcąc zadbać o higienę produktów, warto od razu po powrocie ze sklepu przesypać je do kuchennych pojemników. W tym celu świetnie sprawdzą się pojemniki na żywność posiadające szczelne zamknięcie, które uniemożliwią przedostawaniu się nieproszonym gościom do ich zawartości.
Przeznaczone na żywność pojemniki doskonale sprawdzają się jednak również w lodówce. Zdarza się, że domowe jedzenie ma wyjątkowo intensywny aromat, który przez kolejne kilka dni jest wciąż wyczuwalny. Aby temu zapobiec, najlepszym sposobem jest zapakowanie je w pojemniki plastikowe, które jednocześnie można bez problemu zabrać ze sobą następnego dnia do pracy, a w zależności od ich rodzaju, nawet odgrzać jedzenie w mikrofalówce bez konieczności przekładania jedzenia do innego naczynia. Pojemniki w lodówce pozwolą też na przechowywanie między innymi sera żółtego, który szybko wysycha lub wędlin – w ich przypadku najlepsze będą pojemniki próżniowe, które przedłużą ich trwałość.
Pojemniki na żywność – jakie wybrać?
Pojemniki do przechowywania żywności można zakupić w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Wybór jest na tyle obszerny, że każdy z łatwością dopasuje ich rodzaj nie tylko do konkretnych produktów, ale także do swojego gustu oraz stylu, w jakim urządzona jest jego kuchnia. Na rynku dostępne są między innymi pojemniki plastikowe, ceramiczne, metalowe oraz szklane. Każdy z tych rodzajów często ma swoje przeznaczenie, które znacząco ułatwia zabezpieczenie, przedłużenie świeżości, a nawet transport różnego rodzaju produktów żywnościowych.
W swojej kuchni warto z pewnością posiadać szklane pojemniki, które świetnie sprawdzą się do przechowywania produktów sypkich. Wszelkie makarony, kasze, ryż czy płatki śniadaniowe zachowają swoje właściwości i będą odpowiednio chronione przed wilgocią. Dobrym wyborem będą też szklane słoiki ze szczelnym zamknięciem typu wek, pasujące zwłaszcza do kuchni w stylu rustykalnym. Szczelne słoiki przydadzą się też do przechowywania w lodówce dań gotowych, na przykład zup czy sosów, dzięki czemu ich zapach nie przejdzie na pozostałe produkty.
Do przechowywania domowych posiłków przyda się szklany pojemnik, wykonany ze szkła żaroodpornego – dzięki temu, prosto po wyjęciu dania z lodówki, można odgrzać je w piekarniku. Jeżeli nie przepadasz za lunchem na mieście, przyda ci się też pojemnik na żywność. Możesz wybrać prosty lunchbox na kanapki lub inny zdrowy posiłek, jak również pojemnik ze specjalnym uchwytem do przenoszenia, w którym w prosty sposób przetransportujesz ciasto bez obawy, że w transporcie ucierpią jego dekoracje.
Kruchość ciastek oraz aromat kawy czy herbaty pozwolą zachować natomiast pojemniki ceramiczne i szklane, a także wykonane z metalu puszki. Pojemniki na żywność przydadzą się tak naprawdę w każdej kuchni – doskonale sprawdzą się również mniejsze pojemniki na różnorodne przyprawy, które szybko wietrzeją. Warto przyjrzeć się w pierwszej kolejności swoim potrzebom i na tej podstawie wybrać odpowiedni rodzaj oraz rozmiar pojemników, umożliwiających przechowywanie jedzenia.
Główne zalety pojemników do przechowywania żywności
Produkty znajdujące się w szafce kuchennej, umieszczone w szczelnym pojemniku, pozwolą zachować porządek oraz zabezpieczą je przed wilgocią. Pojemniki szklane i ceramiczne są niezwykle praktyczne i estetyczne, dzięki czemu bez problemu można umieścić je również w widocznym miejscu. Świetnie przydadzą się jako dekoracyjne pojemniki na herbatę lub do przypraw, które chce się mieć pod ręką.
Zaletą szklanych pojemników do przechowywania żywności jest również fakt, że są one ekologiczne oraz w pełni bezpieczne podczas kontaktu z żywnością – nie wchodzą z nią w żadną reakcję. Kupując pojemniki wykonane z tworzywa, na przykład lunchboxy, należy zwrócić uwagę na to, czy posiada on wszelkie niezbędne atesty, które potwierdzą ich bezpieczeństwo.
Pojemniki na żywność z zamknięciem hermetycznym pozwalają przedłużyć trwałość potraw oraz zapobiegają rozprzestrzenianiu się ich zapachu w lodówce. Ponadto, dzięki ich obecności z łatwością można zapanować nad bałaganem w kuchni – istnieje dużo mniejsze ryzyko, że trzymane w pojemnikach produkty i potrawy rozsypią się lub rozleją. Aby w kuchni zapanował pełen ład, warto wyposażyć się dodatkowo w praktyczny organizer do szuflady, w którym można estetycznie przechowywać sztućce bądź inne drobne przedmioty.
Materiał partnera