Jak zdążyć ze smacznym i sycącym obiadem, kiedy po pracy chcesz zająć się swoim hobby, znaleźć czas dla znajomych, rodziny i jeszcze zdążyć się zrelaksować przed wtuleniem głowy w poduszkę? Wbrew pozorom rozwiązaniem problemu nie jest tylko zamówienie gotowego posiłku…
Czasami ostatnie, na co masz ochotę, to gotowanie obiadu późnym popołudniem. A gdyby tak… przyrządzić sobie obiad na co najmniej 2 dni do pracy i codziennie zabierać ze sobą kolorowe lunch boxy? Oszczędzasz czas i pieniądze, a także rozwijasz kulinarną fantazję. Gotowanie do pracy wcale nie musi być nużące!
Szybki makaron z sosem na obiad
W poszukiwaniu przepisów na szybki obiad do pracy sięgnij do kuchni włoskiej. Wśród wykwintnych i wyjątkowo brzmiących tagliatelle, gnocchi czy risotto znajdziesz też proste przepisy na sycące makarony, takie jak penne z kurczakiem i pomidorami czy spaghetti z cukinią, suszonymi pomidorami i pieczarkami. Świetnie sprawdzi się też makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum – rurki, wstążki czy )falbanki.
Makaron gotujesz al dente. W tym czasie resztę składników podsmażasz po kolei na patelni, zaczynając np. od czerwonej cebuli, czosnku i suszonych pomidorów, dodając pokrojoną w plasterki cukinię, pieczarki i inne składniki, które przyjdą Ci na myśl: liście szpinaku, rukolę, groszek, bób, szparagi…
Całość doprawiasz ulubionymi ziołami i dodajesz albo kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, albo passatę pomidorową. Dusisz jeszcze przez chwilę, aby składniki przesiąkły wzajemnie smakiem i aromatem – gotowe! Spakuj obiad do pudełek… i powstrzymaj się przed jego zjedzeniem!
Błyskawiczny kuskus na obiad
Kiedy goni Cię czas, może Cię uratować kasza kuskus. Wartości odżywcze kuskusu są ważne m.in. dla osób chorujących na refluks żołądka oraz osób będących na diecie lekkostrawnej. Kuskus zawiera mniej błonnika niż inne kasze, który musi być ograniczany przy refluksie. Poza tym – 100 g kuskusu to 360 kcal, 13 g białka, 72 g węglowodanów i 2 g tłuszczu. Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut, aby wchłonął wodę. Podstawę obiadu już masz – co dalej?
Jeżeli przepadasz za łatwymi w przygotowaniu warzywami, skuś się na smaczny kuskus z paprykami (zieloną, czerwoną, ostrą lub słodką w proszku), soczewicą i ciecierzycą (możesz je kupić w zalewie w puszkach, aby oszczędzić czas na gotowaniu). Do tego dorzuć jeszcze posiekanego pora, cukinię i suszone pomidory. Skorzystaj też z letniego sezonu i do sałatki dodaj ugotowane na parze szparagi (zielone bądź białe). Ilość składników zależy od Ciebie. Wymieszaj wszystko, dopraw ziołami i zapakuj do lunch boxu. Taką sałatkę możesz podgrzać na drugi dzień.
Proste placki, ale nie ziemniaczane
Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych, smażonych w głębokim oleju, możesz przygotować na obiad placki z warzywami – pieczone w piekarniku! W letnim sezonie warto wykorzystać najsmaczniejsze cukinie.
Na patelni najpierw podsmaż pokrojoną w drobne kawałki czerwoną cebulę, posiekany czosnek i suszone pomidory. Jeśli masz ochotę, podpraż pestki słonecznika i dyni. Cukinię obierz, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z pokruszonym serem feta i mozzarellą. Dodaj jajko i mąkę (może być np. pełnoziarnista), tak aby uformować spójną masę, przypraw całość.
Z masy możesz uformować pojedyncze placuszki, które upieczesz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je podawać z dowolnymi dodatkami!
Przygotowanie posiłków według tych przepisów nie powinno zająć Ci więcej niż 30 minut. Znalezienie wolnych dwóch kwadransów na przygotowanie posiłku na 2-3 dni nie jest takie trudne, jak może Ci się wydawać – a bardzo opłacalne! I… smaczne w efekcie. Kolorowy posiłek z pełnowartościowymi składnikami nie tylko poprawi Ci humor w czasie przerwy obiadowej, ale też dostarczy energii na resztę dnia.
Materiał partnera zewnętrznego