Ten okrągły drożdżowy placek pokryty przepysznymi dodatkami i serem znajduje się na liście ulubionych potraw wielu osób. Choć pizza oryginalnie pochodzi z Włoch, stała się niemal narodową potrawą Amerykanów. Jak się jednak okazuje, najwięcej włoskiego przysmaku spożywają Norwegowie zjadający prawie 5,5 kg pizzy rocznie na osobę. Poniżej 5 ciekawostek o pizzy, o których do tej pory nie słyszałeś.
Historia pizzy sięga aż do starożytności!
Za stolicę tego serowego fast foodu uznaje się Włochy, jednak pizzę przygotowywano już w czasach starożytnych na terenie Grecji i Egiptu. Grecy i Egipcjanie wypiekali placki, na których układali oliwki i posypywali je ziołami. Współczesna wersja pizzy (pojawiła się pod koniec XVIII w.) uzupełniona o sos pomidorowy wywodzi się z Neapolu. Najbardziej klasyczna pizza to margherita, nazwana na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, składająca się z drożdżowego placka, sosu pomidorowego (lub pomidorów), sera mozzarella i bazylii. Taką pizzę przygotowano po raz pierwszy w Neapolu w 1889 r.
A teraz garść ciekawostek o włoskim przysmaku tak rozsławionym na całym świecie.
1. Każdy kraj ma swój własny styl przyrządzania pizzy
Można powiedzieć, że wzór na oryginalną włoską pizzę jest jeden: cienkie ciasto, sos ze świeżych pomidorów i dodatki, takie jak salami, oliwki, szynka i oczywiście ser, najlepiej mozzarella. Nie we wszystkich jednak krajach przyjęto ten standard, a różne nacje przygotowują pizzę na swój własny sposób. We Włoszech jada się najczęściej pizzę neapolitańską (inaczej margheritę) oraz podobną do niej wersję – pizzę biancę składającą się z bardzo cienkiego ciasta, oliwy z oliwek i posypanej gruboziarnistą solą. Turcy jadają cieniutką pizzę Lahmacun wyglądającą podobnie do pizzy włoskiej, jednak zupełnie inaczej smakującej. Turecki placek to warzywa, mielone mięso i (czasami) sos pomidorowy. Zioła i przyprawy dodaje się do drożdżowego ciasta. Pizza w stylu chicagowskim (ang. Deep Dish) nie przypomina klasycznej włoskiej potrawy i charakteryzuje się grubym ciastem z wysokimi chrupiącymi krawędziami (mogą mieć nawet ponad 7 cm). Pizza zawiera sos pomidorowy, na którym układa się mozzarellę i różnorodne dodatki, takie jak mięso i warzywa. Japończycy zajadają się Okonomiyaki, czyli plackami pieczonymi na blasze z mieszanką różnych składników (kapusta, owoce morza, wasabi).
2. Najdroższa pizza na świecie kosztuje prawie 35 tys. zł
Louis XIII to obecnie najdroższa pizza na świecie, którą można zamówić tylko we Włoszech. Ciasto na placek przygotowuje się 72 godziny przed pieczeniem, a cały proces przyrządzania pizzy odbywa się w domu zamawiającego. Na miejsce przyjeżdża światowy mistrz pizzy – Renato Viola wraz z sommelierem i dodatkowym kucharzem. Pizza o średnicy 20 cm przeznaczona dla 2 osób zawiera unikalne i wytworne składniki, takie jak kawior, homara, krewetki. Szef kuchni tworzy prawdziwe arcydzieło o wyjątkowym smaku, którego nie zakosztujesz w żadnej innej pizzy.
3. Światowe rekordy pizzy
13 grudnia 2012 r. ustanowiono w Rzymie rekord na największą pizzę świata. Jej całkowita powierzchnia wynosiła 1261,649 m2. Pizzę przygotowano z ciasta bezglutenowego i nadano jej nazwę „Ottavia”.
W światowych pizzowych rekordach zapisał się pochodzący z Rumunii Cristian Dumitru, który w 2006 r. w ciągu tygodnia zjadł ponad 90 kg pizzy (ta ilość przekraczała jego wagę). Innym rekordzistą jest Joey Chestnut, który w 2010 r. w ciągu 10 minut pochłonął 40 i pół kawałka pizzy. Trudno wyobrazić sobie zjedzenie takiej ilości tej włoskiej specjalności nawet przez cały dzień, a co dopiero w mniej niż kwadrans.
4. Pizza na całym świecie po II Wojnie Światowej
Zanim pizza rozsławiła się na cały świat, jedzono ją głównie we Włoszech. Należała do powszechnie spożywanych potraw, ze względu na łatwy sposób przygotowania. W czasie II Wojny Światowej podczas okupacji Włoch oddziały aliantów, których racje żywnościowe były skromne, zaczęły żywić się lokalnymi produktami, w tym pizzą. Włoscy piekarze mieli pełne ręce roboty, bo amerykańscy żołnierze pokochali ich przysmak. Wracając po wojnie do ojczyzny, zabrali ze sobą miłość do pizzy i tak rozpoczęła się jej ekspansja.
5. Nowe trendy w pakowaniu pizzy
Choć Norwegowie zjadają corocznie najwięcej pizzy, to Amerykanie wymyślają jej nowe wersje i kreatywnie podchodzą do serwowania tego fast foodu. Na Brooklynie w Nowym Jorku jedna z pizzerii wymyśliła pudełko na wynos przygotowane z… pizzy. Zamówienia dostarcza więc w drożdżowo-serowym opakowaniu.
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tego dnia nie liczy się kalorii. Warto więc udać się na najlepszą pizzę w Warszawie, np. do znanej sieciowej restauracji Dominos http://entuzjascipizzy.pl/.
Źródła:
- https://spoonuniversity.com/lifestyle/14-things-never-knew-pizza?utm_source=popsugar&utm_medium=referral&utm_campaign=content-partnerships
- http://www.businessinsider.com/what-pizza-looks-like-around-the-world-2016-7?IR=T
- http://www.renatoviola.com/#louis
Materiał partnera zewnętrznego