Zdarzają się takie dni, kiedy zwyczajnie nie mamy pomysłu na dobre i pożywne śniadanie, a zwykła kanapka z wędliną i żółtym serem jest ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę. Wtedy warto wyjąć blender z kuchennej szafki (albo ostry nóż) i w kilka minut przyrządzić idealne pasty, które smakują zarówno z chlebem, jak i z warzywami. Zwłaszcza, że latem składniki na nie są na wyciągnięcie ręki.
Bezpieczne klasyki
Dla miłośników nabiału świetnym rozwiązaniem może być pasta z twarożku z warzywami. W tym przypadku ogranicza nas właściwie jedynie wyobraźnia – ulubiony twarożek świetnie będzie smakował z czerwoną papryką, czosnkiem i olejem lnianym albo z rzodkiewką i szczypiorem.
Inną, równie prostą propozycją jest pasta z makreli: mięso z wędzonej makreli łączymy z 2 ogórkami konserwowymi, jajkiem (drobno pokrojonymi), cebulką bądź szczypiorem, solą i pieprzem oraz majonezem. Całość można zmielić albo pozostawić w wersji posiekanej.
Miłośnicy ryb ucieszą się także z pasty z wędzonego łososia. Aby ją przygotować łączymy ze sobą wędzonego łososia z delikatnym kremowym serkiem (np. philadelphia, ricotta), posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Możemy także dodać do smaku odrobinę soku z cytryny. Jeśli pasta jest zbyt gęsta wystarczy dodać do niej trochę jogurtu albo śmietany.
Bez wątpienia jedną z najprostszych past jest ta z jajek i szczypioru. Wystarczy posiekać 2-3 ugotowane na twardo jajka, dodać do nich sól i pieprz oraz majonez i posypać posiekanym szczypiorem.
Pasty śniadaniowe – w poszukiwaniu nowych smaków
Ale pasty śniadaniowe to nie tylko sentymentalny powrót do krainy dzieciństwa. Dlatego poniżej proponujemy kilka mniej oczywistych rozwiązań.
Pasta z cieciorki (hummus)
Ta coraz popularniejsza u nas potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest nie tylko pyszna i banalna w przygotowaniu, ale także zdrowa. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka (ponad 8,8 g na 100 g cieciorki), a ponadto przypisuje się jej właściwości obniżające ciśnienie krwi, regulowanie poziomu cukru i zmniejszanie stężenia złego cholesterolu. To także skarbnica żelaza i błonnika. Dla osób na diecie istotną informacją będzie fakt, że jej indeks glikemiczny wynosi zaledwie 30.
Do domowego hummusu potrzebujemy około szklanki ugotowanej ciecierzycy wraz z odrobiną wody, 2 łyżek prażonego ziarna sezamu (albo pasty tahini), 1-2 ząbków czosnku, odrobiny soku z cytryny, oliwy i przypraw (zazwyczaj soli i pieprzu, choć można także dodać kumin rzymski). Wszystkie składniki miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli jest za gęsta możemy dodać więcej wody z gotowania cieciorki bądź oliwy). Dekorujemy oliwą i czerwoną papryką w proszku.
Pasta z bakłażanów (babaganoush)
Niemal identycznie jak hummus możemy wykonać pastę z pieczonych bakłażanów, czyli arabską babaganoush. Oberżyna użyta do jej przygotowania charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, wapnia i potasu, ma działanie detosykacyjne i antyrakowe oraz poprawia metabolizm. Indeks glikemiczny bakłażana: 20.
Do pasty pieczemy 1-2 bakłażany, a następnie przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ i wrzucamy go blendera. Miksujemy z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz prażonym sezamem (albo tahini).
Pasta z czerwonych buraków z tymiankiem i fetą
Buraki ćwikłowe to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, a niesłusznie, bo ich właściwości zdrowotne można długo wymieniać. Spośród warzyw wyróżnia je bogactwo antocyjanów (zwiększają odporność, spowalniają procesy starzenia), kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i innych pierwiastków mineralnych, betaniny o działaniu antyoksydacyjnym. Buraki świetni odkwaszają organizm. Niestety mają też dość wysoki indeks glikemiczny (64).
Do pasty z buraków wykorzystamy: ser feta i upieczone bądź ugotowane buraki w niemal równych proporcjach (na przykład opakowanie sera 270 gramów i 300-350 gramów buraków), oliwę, łyżeczkę tymianku, sól, pieprz i czosnek. Całość miksujemy i gotowe.
Pasta z awokado (guacamole)
Awokado warto jeść zawsze i wszędzie, ten bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe owoc zawiera także: likopen, potas, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Awokado jest tłuste i kaloryczne (95 kcal), ale za to ma niski indeks glikemiczny (10).
Popularne guacamole to nie tylko dip do nachosów, ale i świetna pasta do warzyw i pieczywa. Łączymy ze sobą dojrzałe awokado, ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny i pokrojonego w drobną kostkę małego pomidora (pomidora dajemy niewiele), możemy także dodać pokrojoną ostrą papryczkę.
Pasty śniadaniowe to proste do wykonania i niezwykle smaczne potrawy, które urozmaicą nie tylko poranki, ale i zastąpią sklepowe dipy na imprezach. Jeśli zamiast chleba zjemy je z warzywami (surowa marchewka, seler naciowy, papryka itp.) będą także zdrowe i dietetyczne. Możemy je wykonać także z gotowych półproduktów: gotowanych na parze buraków albo cieciorki w słoiku, co znacznie skróci czas przebywania w kuchni. Pamiętajmy jednak, żeby dokładnie czytać skład i unikać produktów z dodanym cukrem albo konserwantami.
RED