Bulion kolagenowy, nazywany też zamiennie rosołem kolagenowym lub z angielskiego bone broth, to nic innego, jak długo gotowany wywar z kości i mięsa i warzyw. Już nasze babcie znały dobroczynne działanie tego rosołu, stąd zalecały jego picie podczas choroby czy też rekonwalescencji, albo w okresach obniżonej odporności. Zupa po schłodzeniu przybiera konsystencję galaretki, którą można kroić nożem. Można więc jeść ją w formie stałej, jako zupę lub pić w filiżance.
Jak gotować bulion kolagenowy?
Przede wszystkim długo, to właśnie sekret tej mikstury i jej niezwykłych właściwości zdrowotnych, czas gotowania, pozwala bowiem na rozpuszczenie się wszystkich ścięgien i chrząstek, a co za tym idzie na uwolnienie korzystnych dla organizmu substancji, takich jak kolagen.
Dobroczynne elementy bulionu
Kolagen uczestniczy w tworzeniu tkanki łącznej, wzmacnia błonę śluzową przewodu pokarmowego. Oprócz kolagenu uwalnia się też glukozamina i chondroityna, ale również prolina i glicyna.
Dodatkowo uzyskujemy kwas hialuronowy, który łączy się z wodą w organizmie i nawilża śluzówki, a wraz z kolagenem poprawia wygląd skóry i wpływa na odpowiednie nawilżenie stawów oraz łagodzi ich ból, oraz zabezpiecza je przed stanami zapalnymi. Składnikiem rosołu kolagenowego jest też siarczan chondroityny, który wspiera stawy i układ kostny człowieka.
Z czego gotować bulion kolagenowy?
Podstawą bulionu kolagenowego są kości szpikowe, czyli kości z drobiu, wieprzowiny (kolanko wieprzowe) oraz kości wołowe (tak zwane kości szpikowe), nóżki cielęce czy też kurze łapki albo korpus drobiowy lub porcja rosołowa. do nich dopiero dodajemy wodę. Można oczywiście dodać mięso do wywaru, aby wzbogacić jego smak.
Zasada gotowania bulionu
Kości wstawiamy do gotowania do dużego garnka początkowo w zimnej wodzie (na około 2 kg kości 2-3 litry wody), a następnie na małym ogniu gotujemy przez wiele godzin, a pod koniec gotowania dodajemy warzywa i przyprawy takie jak liście laurowe, ziele angielskie czy też anyż. Na koniec dodajemy sól (bądź sól i sos sojowy, który pozwoli nadać smak naszemu bulionowi).
Po co ocet jabłkowy?
W celu wydobycia jak największej liczby pożytecznych składników, do gotowania wywaru dodaje się ocet jabłkowy (1 łyżkę octu jabłkowego). Pomaga on w uzyskaniu lekko kwaśnego środowiska, które z kolei pozwala na wydobycie wszystkich właściwości ze szpiku. Możemy także w tym celu użyć soku z cytryny.
Jak długo gotować bulion kolagenowy?
Niektóre źródła mówią o gotowaniu bulionu przez 6-8 godzin (porcja rosołowa), ale są też takie, które mówią o 20, 36, a nawet 48 godzinach (kości wołowe ze szpikiem). Jedno jest pewne, im dłużej, tym lepiej. Taki rosół smakuje najlepiej.
Rosół kolagenowy – przepis
Podsumowując: wystarczy do garnka (dużego garnka) dodać kości i 2-3 litry wody plus ocet jabłkowy oraz gotować na minimalnym ogniu przez kilkanaście godzin. Po tym czasie dodać warzywa, na koniec przyprawy.
Wpływ bulionu kolagenowego na organizm
Zupa kolagenowa ma dobroczynny wpływ na organizm, a spektrum jej działania jest bardzo szerokie. Jest to niezaprzeczalnie źródło wielu cennych składników. Jakie więc korzyści przynosi picie wywaru kolagenowego?
- jest lekkostrawny,
- wspomaga trawienie, wspomaga układ pokarmowy, działa łagodząco i uszczelnia jelita, picie bulionu kolagenowego jest zalecane przy chorobach autoimmunologicznych, zwłaszcza w zespole nieszczelnego jelita ZNJ,
- wspomaga leczenie refluksu i wrzodów żołądka,
- łagodzi ból stawów oraz zabezpiecza układ kostno-stawowy przed stanem zapalnym, pozwala wzmocnić stawy,
- hamuje rozwój wirusów i stanów zapalnych całego organizmu,
- podnosi odporność organizmu,
- ma działanie przeciwzapalne, łagodzi stany zapalne
- wspomaga detoksykację wątroby i wspiera jej czynność,
- dzięki zawartości kolagenu wzmacnia włosy, skórę i paznokcie opóźniając proces starzenia,
- poprawia jakość snu,
- stymuluję wzrost masy mięśniowej oraz regenerację mięśni,
- może wydatnie poprawić wygląd włosów
- wspiera odchudzanie dzięki temu, że jest niskokaloryczny i zawiera spore ilości białka, co daje uczucie sytości,
- zawiera wiele witamin i minerałów,
- kolagen zawarty w bulionie jest o wiele lepiej przyswajalny niż kolagen w suplementach,
- jest dość tłusty, tłuszcz zaś ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie mózgu
Bulion kolagenowy, czyli zupa mocy?
Warto regularnie spożywać rosół kolagenowy ze względu na jego liczne walory i korzyści dla organizmu. Ważne jest jednak, aby przygotowując bulion wybierać produkty wysokiej jakości.
Zwróć uwagę na jakość składników
Największe znaczenie ma pochodzenie kości i mięsa, które zostanie użyte, najlepiej gdyby pochodziło one od zwierząt karmionych roślinami lub z hodowli ekologicznych. To samo dotyczy warzyw.
Przygotuj więcej bulionu i zamróź
Ze względu na czasochłonność gotowania bulionu, warto przygotować jego większą ilość. Bulion z powodzeniem można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nawet 7 dni, w zamrażarce natomiast nawet do 6 miesięcy.
Rosół kolagenowy, skarb z przeszłości?
Dobroczynne działanie wywarów kostnych znane było już od dawien dawna i zupa ta wykorzystywana była w medycynie naturalnej jako środek na wiele schorzeń oraz napój stawiający na nogi. W dużym uproszczeniu można potraktować taki rosół jako zupę mocy.
Składniki bulionu – wybierz mądrze
Zadbajmy o jego składniki, a będziemy mieli pewność, że jest bogaty w wartości odżywcze. Powrót do łask naturalnych metod leczenia i dbania o zdrowie spowodował, że bulion kolagenowy cieszy się teraz dużą popularnością i jest zalecany osobom dbającym o figurę czy też pragnącym schudnąć oraz bywa włączany do różnego rodzaju kuracji i diet leczniczych.
Co zrobić z nadmiarem bulionu?
Zamiast tradycyjnego bulionu warto sprawdzić działanie rosołu kolagenowego. Przygotowany wcześniej bulion studzimy i przecedzamy przez sitko, następnie przelej część z dużego garnka i przechowuj w zamrażarce na przykład w woreczkach strunowych.
Nie tylko zupy
Na bulionie kostnym możemy przygotować mnóstwo smacznych zup. Możemy przed zakończeniem gotowania dodać sos sojowy, ale w naszej kuchni taki wywar głównie stać się może bazą do różnego rodzaju sosów.
Eksperymentuj z sosami
Jeśli do takiej bazy dodamy orientalne składniki: trawę cytrynową i imbir, passatę pomidorową, czosnek i bazylię, paste miso i kolendre, cytrynę i czosnek i kolendre mleczko kokosowe i przyprawę curry i liście laurowe itp. uzyskamy różne efekty. Do kolejnych potraw wystarczy po prostu dodać przygotowany bulion i wybrane dodatki.
Smacznie i zdrowo
Podobne przepisy znajdziemy bez problemu w internecie. Rosół kolagenowy, warzywa i kilka wybranych składników przejdzie to zdecydowanie świetne rozwiązanie gdy nie masz ochoty w kółko pić tradycyjnego bulionu. Tego typu wywar sprawdza się zawsze gdy potrzebujemy smacznego i zdrowego wsparcia procesów organizmu.
KDO