Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mowa o szlachetnym trunku, który kojarzy nam się z eleganckimi mężczyznami i niekwestionowaną klasą. Whisky od lat uchodzi właśnie za taki alkohol. Dodaje klasy każdemu kameralnemu przyjęciu, a wokół jej podawaniu tworzy się wiele legend i mitów. Warto je sprostować i skupić się na eleganckim podaniu tego napoju.
Whisky a whiskey
Wiele osób zastanawia się nad odpowiednią pisownią nazwy. Sprawa wygląda nadzwyczaj prosto, ponieważ różni je semantyka. Whisky to szwedzki trunek, dwukrotnie destylowany o bogatym pełnym smaku. Whiskey to natomiast trunek irlandzki, który jest destylowany trzykrotnie i ma łagodniejszy smak. Szwedzki napój podaje się zazwyczaj z wodą, lodem lub napojem imbirowym. Jego irlandzka odmiana podawana jest najczęściej w shotach z sokiem jabłkowym i lodem.
Karafka do podstawa
Elegancki napój wymaga specjalnego przechowywania. Karafki do whisky wykonane są najczęściej z kryształu i mają wyjątkowo ekskluzywne wykończenia. Ich walory estetyczne są nie do podważenia. Będą idealnie sprawować się jako naczynie do przechowywania, ale także jako element wystroju wnętrz. Karafka doda wnętrzu klasy i szyku. Karafki do whisky dostaniemy w różnych rozmiarach i cenach.
Sposób podania nie bez znaczenia
Równie ważne jest to, w czym podamy naszym gościom whisky lub w czym wypijemy je sami. Zwykle obok karafki stawia się dwie lub trzy szklanki wykonane w grubego materiału, które zawsze są gotowe na nieoczekiwanych gości. Szklanki do whisky mogą być wykonane po części z kryształu i sodowego szkła. Są zwykle niewielkiej pojemności, najczęściej 250 ml. Są niskie, mają okrągły kształt i grube dno.
Serwowanie z klasą
Kluczem do dobrego podania whisky jest jej temperatura. Serwuje się ją schłodzoną lodem lub zimną wodą. Warto zapoznać się także z ekskluzywnymi gadżetami, które w tym pomogą. Bardzo często używane są kostki do whisky. Wykonane z ceramiki pozwalają w krótkim czasie schłodzić napój bez wpływu na jego smak. Mogą być używane wielokrotnie, ponieważ posiadają specjalną powłokę ułatwiającą ich czyszczenie. Kostki powinno się przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu schłodzą nasz napój w zaledwie kilka minut.
Bardzo przydatny może okazać się także aktywny schładzacz do whisky. W porównaniu do kostek utrzymuje niską temperaturę trunku na wiele dłużej. Elegancki schładzacz wykonany jest z silikonu i pasuje na większość szklanek do whisky. Przed pierwszym użyciem należy umieścić schładzacz na co najmniej godzinę w zamrażarce. Może być on przechowywany w lodówce lub zamrażarce, aby zawsze był gotowy do użycia. Możemy korzystać z niego wielokrotnie – bez obaw o jego trwałość.
Materiał partnera zewnętrznego