Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).
Jednak najlepsze w malinach jest to, że doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie letnich deserów, szczególnie w wersji tarty z mascarpone, bitą śmietaną i gorzką czekoladą.
czas przygotowania: ok. 45 min.
składniki na spód:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Do misy przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło.
Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie wyłożyć na nie papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne i piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i piec kolejne 10 – 15 minut, aż boki tarty będą odstawać od formy. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
składniki na krem:
- 400 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
- 200 g białej czekolady
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie zmiksować na puszystą masę mascarpone, jogurt i kremówkę. Dodać czekoladę i dalej ubijać. Oprócz tego rozpuścić żelatynę w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać strumyczkiem do masy i dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.
składniki na wierzch:
- 350 – 400ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru (lub wg uznania)
- 200 g malin
Śmietankę ubić na puszystą masę, dodać cukier puder. Ubitą kremówkę wyłożyć na wierzch tarty. Następnie ułożyć na niej maliny. Tarta pięknie wygląda przybrana dodatkowo listkami mięty.
MGR