Domowy wyrób chleba przez wiele osób uważany jest za skomplikowany. Tymczasem samodzielne upieczenie chleba jest w rzeczywistości łatwe, wymaga jedynie cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu. Chleb pieczony w domy pięknie pachnie, jest bardzo smaczny i chrupiący. Nie zawiera żadnych polepszaczy i konserwantów. Kto choć raz spróbuje takiego wypieku, będzie już zawsze przygotowywał chleb w domu.
Chleb na drożdżach
Najłatwiejszy i najszybszy do upieczenia jest chleb na drożdżach. Jeżeli ktoś nigdy nie piekł jeszcze chleba warto, aby zdecydował się na prosty chleb pszenny bez żadnych dodatków. Dzięki temu dokładnie pozna i zrozumie procedurę przygotowywania chleba. Do jego upieczenia potrzebne są tylko mąka, woda, sól i oczywiście drożdże. Warto połączyć w stosunku 1:1 np. mąkę pełnoziarnistą i chlebową. Można ostatecznie także wykorzystać mąkę żytnią, ale jej zbyt duża ilość może sprawić, że chleb będzie mniej wyrośnięty i bardziej gliniasty.
Przepis na chleb na drożdżach
Przygotowanie chleba jest bardzo proste. W pierwszej kolejności należy aktywować drożdże i przygotować zaczyn. Zaczyn przygotowuje się z aktywowanych drożdży (lub drożdży instant), wody i mąki. Jeżeli do wypieku chleba planuje się użyć np. 600 gramów mąki, należy 1/3 tej ilości przeznaczyć do przygotowania zaczynu. W takim razie byłoby to 200 gramów mąki, które należy połączyć z całkowitą ilością wody, która będzie w cieście na chleb. Ilość wody powinna stanowić około 55% całkowitej gramatury mąki, czyli 330 gramów/mililitrów. Całość należy wymieszać łyżką aż do połączenia składników. Zaczyn będzie miał luźną konsystencję i powinien pozostać w ciepłym miejscu przez 40 minut do godziny. Po upływie tego czasu ciasto powinno zacząć pracować. Na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza oraz zwiększy się jego objętość. Gdy tak się stanie, należy dodać do niego pozostałe 2/3 mąki (tutaj 400 gramów) oraz płaską łyżkę soli. Opcjonalnie można wzbogacić ciasto kilkoma łyżkami oliwy. Całość należy dokładnie wyrabiać rękoma przez przynajmniej 10 minut. Następnie pozostaje uformować bochenek (lub przełożyć ciasto do formy) i czekać kolejną godzinę do dwóch aż w pełni wyrośnie. Po tym czasie ciasto należy wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). W zależności od rodzaju piekarnika, chleb będzie się piekł od 30 do 50 minut. Aby uzyskać bardziej zarumienioną skórkę, warto wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą.
Chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie przygotowuje się analogicznie jak chleb na drożdżach z jedną istotną różnicą. Zamiast zaczynu z wykorzystaniem drożdży, należy przygotować zaczyn przy użyciu zakwasu. W tym celu dodaje się do mąki kilka łyżek zakwasu jak starter zaczynu. Taki zaczyn będzie potrzebował od 2 do nawet 12 godzin, aby można było przejść do kolejnego etapu. Wiele zależy od tego, ile doda się zakwasu, na ile jest on aktywny oraz w jakie temperaturze zaczyn będzie dojrzewał. Gdy zakwas będzie gotowy, pozostałą część procedury wygląda identycznie jak przy chlebie na drożdżach. Należy jedynie wziąć niewielka poprawkę na to, że chleb będzie wyrastał minimalnie dłużej.
Samodzielne przygotowanie chleba wiąże się z ogromną satysfakcją. Taki chleb wyróżnia się swoim smakiem oraz walorami zdrowotnymi. Chleb na drożdżach jest szybszy w przygotowaniu, jednak to wypiek z użyciem zakwasu posiada najlepsze walory smakowe.
MPI