Domowe krówki
Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską | fot.: Materiał partnera zewnetzrnego

Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską

Krówki to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji zbliżających się Świąt.

California Prune Board przygotowała przepis na domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską.

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • do dekoracji: płatki soli morskiej

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

wypiekanie

Masz słabość do słodyczy? Zobacz, co można temu zaradzić

Ciasta, ciasteczka, czekolada, czekoladki, żelki, batony, cukierki, drożdżówki, lody… wśród słodyczy każdy ma swojego faworyta, …