Dynia jest jednym z symboli amerykańskiego święta Halloween. Jednak poza funkcją dekoracyjną warzywo to posiada wiele walorów smakowych i odżywczych.
– Istnieje kilka powodów, dla których Polacy kupują dynie: Mamy klientów, którzy kupują do kuchni, do dekoracji i do wycinania na Halloween – mówi newsrm.tv Krzysztof Chojnacki, Farma Dyń Powsin.
Dynia – w postaci surowej, słabo przetworzonej oraz soku – jest bogatym źródłem witamin. Zawiera również porównywalną do marchewki ilość karotenu. Warzywo to jest doceniane przez osoby dbające o linię oraz prowadzące zdrowy tryb życia.
– Wiele osób, z którymi ja się spotkałem zaczęło hodować dynię tak na własne potrzeby, robiło to, żeby na przykład schudnąć, czy żeby zdrowo się odżywiać na emeryturze. Pan, który hoduje największe dynie w Polsce mówi, że w ogóle cała jego przygoda z dyniami zaczęła się od kiedy zainteresował się zdrową żywnością – podkreśla Krzysztof Chojnacki.
Sposobów przygotowania dyni jest wiele. Jednym z nich jest zapieczenie tego warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i ziół prowansalskich.
Jednak dynia nadal jest kojarzona głównie z amerykańskim świętem Halloween.
– Generalnie jak wycinam przy dzieciach, tutaj na prezentacjach i dla klientów to większość lubi tzw. „zło” na dyni , czyli przymrużone groźne oczy i szeroka buzia z długimi zębami. Oprócz tego taka śmieszna, uśmiechnięta buzia niemowlaka z jednym ząbkiem – mówi Krzysztof Chojnacki o głównych trendach w wycinaniu dyni.
@newsrm.tv