Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę ma bowiem dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiosną i latem, gdy w naszych ogródkach pojawiają się świeże warzywa i owoce, chętniej sięgamy po nieco bardziej skomplikowane, ale bogate w składniki odżywcze dania. Oto nasze propozycje dla wiosenne i letnie przekąski. Idealnym dodatkiem do wszystkich letnich dań będą płatki jaglane.
Muffiny jajeczne
Składniki:
- 200 g kiełbasy wieprzowej luzem
- 12 dużych jaj
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanego zielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki rozdrobnionego sera cheddar
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 350°. Na dużej patelni, gotować kiełbasę na średnim ogniu, aż przestanie być różowa; odcedzić.
W dużej misce ubić jajka. Dodać cebulę, zielony pieprz, sól, czosnek w proszku i pieprz. Wymieszać z kiełbasą i serem.
Łyżeczką nakładać po 1/3 szklanki do wysmarowanych tłuszczem foremek do muffinów. Piec, aż nóż włożony do środka wyjdzie czysty, 20-25 minut.
Możliwość zamrożenia: Ostudź upieczone muffiny jajeczne. Przykryj i umieść na wyłożonej papierem woskowanym blasze do pieczenia i zamrażaj do momentu, aż będą twarde. Przenieś do pojemnika do zamrażania i włóż z powrotem do zamrażarki. Aby użyć, umieścić w natłuszczonej formie do muffinów, przykryć luźno folią i podgrzać w rozgrzanym do 350° piekarniku, aż do uzyskania pożądanego efektu. Można też podgrzewać każdą muffinkę w mikrofalówce na wysokim ogniu przez 30-60 sekund lub do momentu, aż się podgrzeje.
Ciasto tostowe z mieszanką owoców
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 1-3/4 szklanki mleka beztłuszczowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 bochenek francuskiego chleba, pokrojony w kostkę
- 1 opakowanie mrożonych niesłodzonych owoców
- 2 łyżki stołowe zimnego masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- Opcjonalnie: Cukier puder i syrop klonowy
Przygotowanie:
Ubić razem pierwsze 6 składników. Umieścić kostki chleba w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13×9 cali lub 3-kwartowym, posmarowanym sprayem do pieczenia. Wylać mieszankę jajeczną na wierzch. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na 8 godzin lub na noc.
Rozgrzej piekarnik do 350°. Wyjąć jagody z zamrażarki, tosty z lodówki i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika. Piec, pod przykryciem, 30 minut.
W małej misce, posiekaj masło z brązowym cukrem, aż powstanie kruszonka. Na tosty francuskie wyłożyć jagody, posypać mieszanką brązowego cukru. Piec, bez przykrycia, aż nóż włożony do środka wyjdzie czysty, 15-20 minut. Jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem i podawaj z syropem.
Pączki maślane
Składniki:
- 2 filiżanki puree ziemniaczanego (bez dodatku mleka i masła)
- 2 duże jajka, temperatura pokojowa
- 1-1-1/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki masła, roztopionego
- 1 łyżka stołowa startej skórki cytrynowej
- 4 filiżanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Olej do smażenia na głębokim tłuszczu
- POLEWA:
- 1/2 szklanki cukru
- 1-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
W dużej misce ubić ziemniaki, jajka, cukier, maślankę, masło i skórkę z cytryny, aż do połączenia. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i sodę oczyszczoną; stopniowo wlać do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię; rozwałkować na grubość 1/2 cala. Kroić posypaną mąką foremką do pączków o średnicy 2-1/2 cala. W głębokiej żeliwnej lub elektrycznej patelni, rozgrzać olej do 375°. Smażyć pączki, po kilka na raz, na złoty kolor z obu stron. Odsącz na papierowych ręcznikach. Połączyć cukier i cynamon; obtoczyć ciepłe pączki w mieszance.
Materiał partnera