Wiele statystyk pokazuje, że Polacy coraz częściej rezygnują ze spożywania czystej wódki. Nie oznacza to oczywiście, że tak drastycznie wzrasta liczba abstynentów. Po prostu zaczynamy z większą chęcią sięgać po inne rodzaje trunków, bardziej wyszukane i nietypowe. Jednocześnie jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, w jaki sposób pić te alkohole.
Ostatnimi czasy można zauważyć, że w Polsce zaczyna się odradzać kultura picia piwa. Na rynku pojawia się coraz więcej napojów tego typu, które, podobnie jak wina, można serwować wraz z wybraną kuchnią. Dotyczy to zarówno rodzimych, jak i zagranicznych wyrobów. Niemniej, piwo jest alkoholem powszechnie znanym i spożywanym w naszym kraju, więc nie ma problemu z określeniem sposobu jego picia. Co innego jednak w przypadku nietypowych trunków – sake, metaxy oraz absyntu.
Rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni
Alkohol ten nie jest produkowany z wiśni, jak mógłby wskazywać powyższy nagłówek, lecz z ryżu. Natomiast proces jego wytwarzania przebiega bez udziału destylacji i przypomina najbardziej warzenie piwa. Ponadto, sake ma zazwyczaj od 14 do 20 procent alkoholu (można spotkać odmiany o wyższym stężeniu). Nie mają więc racji osoby, które uważają ten trunek za japońską odmianę wódki.
Pod określeniem sake kryją się różnorodne alkohole (odmiany), w związku z tym różne są sposoby spożywania tego napoju. Dotyczy to przede wszystkim jego temperatury. W jednym wariancie trunek można pić schłodzony, w innym należy go podać w temperaturze pokojowej lub wręcz podgrzany. Jeśli na butelce nie ma wytycznych, w jaki sposób go spożywać, warto zapytać o zdanie sprzedawcę lub poszukać informacji w internecie. A w jakim naczyniu pić sake? Najczęściej wykorzystuje się do tego porcelanowe lub drewniane miseczki.Metaxa: z dodatkami czy bez?
Metaxa to alkohol o specyficznym smaku, który często bywa porównywany do brandy lub whisky. Niezmiennie kojarzony z krajem swojego pochodzenia, czyli Grecją, wytwarzany z czerwonych winogron i poddawany procesowi podwójnej destylacji. Wiele osób uważa, że metaxa smakuje najlepiej bez jakichkolwiek dodatków, może za wyjątkiem lodu. Wystarczy ją schłodzić i gotowe. Walory smakowe alkoholu będą zależały od tego, jak długo leżakował. Niemniej, metaxa bywa także składnikiem drinków. Można ją serwować wraz z sokiem pomarańczowym, tonikiem lub wodą gazowaną. Całość warto oczywiście uzupełnić o odpowiednie dodatki, np. limonkę lub miętę.
Absynt, czyli słodkie rytuały picia alkoholu
Absynt bywa nazywany ulubionym trunkiem artystów oraz „Zieloną wróżką” (ze względu na kolor). To wysokoprocentowy alkohol, który powstaje w wyniku procesu destylacji. W jego składzie znajdują się różne zioła, m.in. kwiaty i liście piołunu. Niektórzy uważają, że podawanie absyntu bez żadnych dodatków, jako samodzielnego trunku, to wręcz zbrodnia. Wyróżnia się bowiem 3 rytuały spożywania tego alkoholu – ognia, wody oraz powietrza. Do każdego z wymienionych sposobów, oprócz samego absyntu, niezbędne będą: kieliszek lub szklanka, łyżeczka (w rytuale wody musi być z dziurkami), cukier, woda oraz źródło ciepła (zapalniczka lub zapałki). A czy alkohol ten może stanowić podstawę drinka? Zdecydowanie tak, np. w połączeniu z ulubionym likierem.
AW