Krewetki – jedni je kochają, inni nienawidzą, ale nie można im odmówić uroku. Różowe, rumiane i aromatyczne, jeśli są odpowiednio przyrządzone, potrafią zachwycić zarówno wyglądem, jak i smakiem. Podstawą w przygotowaniu potraw z krewetkami są odpowiednie dodatki.
W jaki sposób przyrządzić krewetki?
Krewetki to jeden z najpopularniejszych owoców morza oraz podstawowy składnik smacznej i zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Te niewielkie skorupiaki mają jedyny w swoim rodzaju smak i wygląd oraz niewiele kalorii. Można je jeść solo, można przygotować z nich pyszny sos, lub dorzucić np. do ulubionego makaronu. W sklepach najczęściej można spotkać krewetki mrożone, które są tańsze, nie potrzebują zbyt wiele przygotowania i mogą od razu wylądować na patelni. Znacznie smaczniejsze będą te świeże, są rzadziej spotykane i wymagają odpowiedniego oczyszczenia, ale warte wysiłku i każdej złotówki – wynagradzają wszystko smakiem. Bez względu na rozmiar, świeże krewetki przed użyciem w kuchni zawsze wcześniej przygotować. Cały smak morza kryje się pod cienkim pancerzem, który należy w całości zdjąć razem z głową, ogonkiem i nogami krewetki – jadalny jest miękki środek. Zdjęty pancerz ma w sobie sporo smaku, warto wykorzystać do przyrządzenia aromatycznego wywaru, który może się przydać np. do zupy lub sosu. Kolejna ważną rzeczą jest oczyszczenie – z krewetki trzeba usunąć jelito. Czynność jest bardzo prosta, wystarczy naciąć ją wzdłuż grzbietu i wyjąć czarną część np. przy pomocy wykałaczki. Na koniec pozostaje wypłukać oraz osuszyć krewetki i można zabierać się za gotowanie.
Smaczne potrawy z krewetkami w roli głównej
Podstawą w przyrządzaniu krewetek są odpowiednie przyprawy i dodatki, które podbiją ich smak, ale go nie stłumią. Krewetki doskonale komponują się w towarzystwie świeżej pietruszki, czosnku, cytryny, kremowej śmietanki, masła, pomidorów czy papryczki chili. Do jakich dań można je wykorzystać? Do bardzo wielu.
Koktajl krewetkowy
Wbrew pozorom koktajl krewetkowy nie jest napojem, a sałatką i niezwykle efektowną przystawką. W tym przepisie podstawą są krewetki blanszowane, a nie smażone. Wystarczy je na kilka minut wrzucić do gorącej wody, po wyjęciu skropić sokiem z cytryny, wyłożyć na mieszankę sałaty, świeżego ogórka, czosnku, pieprzu i soli oraz polać prostym sosem z majonezu i ketchupu. Koktajl powinien być podawany w szklanym naczyniu – najlepiej prezentuje się w kieliszku do martini.
Krewetki w kremowym sosie
Najpopularniejszym daniem jest makaron z krewetkami, w wielu wariacjach. Podstawą jest makaron spaghetti i krewetki smażone na złoty kolor na maśle, z dodatkiem posiekanej pietruszki, papryczki chili, czosnku i pieprzu. Aby powstał sos, do podsmażonych składników należy dodać słodkiej śmietanki. Makaron można zastąpić rumianą bagietką, która wyjątkowo dobrze smakuje w duecie z maślano-czosnkowym sosem krewetkowym.
Krewetki w panierce
W kuchni wschodniej krewetki bardzo często są przyrządzane w tempurze, która jest odpowiednikiem naszej panierki lub ciasta. Krewetki w tempurze mogą najlepiej smakują zaraz razu po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Do przygotowania tempury potrzebne są tylko 4 składniki – mąka pszenna wymieszana z ziemniaczaną, woda i żółtko, po wymieszaniu powinny mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Świeże krewetki wystarczy skropić cytryną, zanurzyć w gęstym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Krewetki mogą być podane jako przekąska lub główne danie, są szybkie w przygotowaniu, smaczne i na pewno zaskoczą wszystkich gości.
AMU