Poszukiwania warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze na szczęście przeniosły się także na nasze rodzime podwórko. Oprócz nasion chia, jagód Acai czy Goi, Polacy chętnie odkrywają zapomniane rośliny, które gościły na talerzach ich dziadków. I które śmiało możemy nazwać super-jedzeniem (angielski termin to superfood). Wśród nich zielone listki dzielnie pręży jarmuż.
Liściaste, ciemnozielone warzywo o charakterystycznej, kędzierzawej strukturze, jest znane właściwie od czasów starożytnych. Szczyt jego popularności przypadał w średniowieczu, potem stopniowo znikał z talerzy bądź był używany jedynie w celach dekoracyjnych. A tymczasem jarmuż to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, na które sezon przypada właśnie późną jesienią i zimą. Zawiera bogactwo witamin: A (jest odpowiedzialna za dobry stan włosów, skóry i paznokci), C (buduje odporność organizmu) i K (odpowiada za krzepliwość krwi, stan kości, a nawet chroni przed rakiem), przeciwutleniaczy (niszczących wolne rodniki), sulforafanu (o właściwościach przeciwnowotworowych). Oprócz tego jarmuż jest też źródłem wapnia i żelaza, zawiera błonnik.
Jak przygotować jarmuż?
Jarmuż najlepiej jeść na surowo, albo po krótkim zblanszowaniu. To świetny dodatek do zup, doskonale sprawdza się jako składnik zielonych koktajli (na przykład z bananem, jabłkiem i mlekiem), po posypaniu solą morską, skropieniu olejem i wrzuceniu na kilka minut do piekarnika (temperatura 150 stopni), otrzymamy smaczne chipsy, które możemy zaproponować dzieciom. A jeśli mamy ochotę na pyszną surówkę, jarmuż także będzie jej wdzięcznym składnikiem.
Zielone liście nie powinny zbyt długo leżakować w lodówce, bo stracą kolor i swoje drogocenne właściwości. Jeśli nie uda się go zużyć, możemy spokojnie go zamrozić.
Wiosenna sałatka z jarmużu
składniki:
- szklanka siekanego jarmużu
- 2-3 brzoskwinie z syropu (najlepiej z domowych przetworów)
- 1/3 kostki sera feta
- 2 łyżki ulubionych ziaren (słonecznik, dynia albo serca konopi)
- łyżka kiełków
- oliwa
przygotowanie:
Jarmuż należy połączyć z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę (nie odsączajmy ich zbyt dokładnie z syropu) i odstawić na pół godziny do lodówki, żeby liście zmiękły. Zamiast brzoskwiń z syropu możemy użyć także świeżych owoców albo mango, pomarańczy czy truskawek. Po tym czasie dodajmy pokruszoną fetę i pozostałe składniki. Całość doprawmy oliwą i gotowe.
RED