Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

Jedzmy kasze! To znakomity sposób, by nasze menu stało się bardziej urozmaicone, organizm otrzymał wartościowe składniki odżywcze, a nasze noworoczne postanowienia przerodziły się w codzienne, prawidłowe nawyki żywieniowe | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Świąteczne biesiadowanie za nami, a przed nami czas wprowadzania w życie postanowień noworocznych, które wiążą się również z chęcią zadbania o swoje zdrowie i sylwetkę. Aby ułatwić realizację tych zamierzeń, warto do codziennego menu wprowadzić kasze i wykorzystać ich różne rodzaje. Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą nasz jadłospis o różne smaki, ale także – jak podkreśla ekspert – dostarczą porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.

Na przełomie roku chcemy szczególnie zadbać o formę po smakowaniu licznych, świątecznych pyszności, a także staramy się wdrożyć w życie postanowienia związane z zadbaniem o zdrowie swoje i rodziny. Aby rezultaty tych starań były trwałe najlepiej postawić na jadłospis oparty o Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w której znajdziemy odpowiedź na to, co i w jakich proporcjach każdego dnia powinno znaleźć się na naszym talerzu. Jedną z podstawowych grup spożywczych w niej wyszczególnionych, zaraz po warzywach i owocach, są produkty zbożowe – wśród nich kasze, które w polskiej kuchni są obecne od wieków.

Gryczana, jaglana, jęczmienna…spróbuj wszystkich!

Ten wybór chwali również ekspert akcji „Zboże smakuje i inspiruje”, dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Dobrze, że Polacy doceniają kasze. Znakomicie komponują się z innymi produktami spożywczymi, a wprowadzając je do jadłospisu urozmaicimy i wzbogacimy go w ciekawy sposób, ponieważ każda z nich posiada inne walory smakowe.

I dodaje

– Kasze to bardzo wartościowy element codziennej diety i źródło cennych składników odżywczych. Fakt, że osłonka ziarna nie jest usuwana podczas procesu ich przetwarzania powoduje, że mają one większą zawartość witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, manganu czy cynku. W zależności od wybranego rodzaju kaszy dostarczymy do organizmu wielu cennych, zawartych w niej substancji. Na przykład kasza gryczana została uznana za produkt wartościowy pod względem odżywczym, ze względu na zawartość białka, polifenoli i substancji mineralnych.[1] Jej 100g zapewni nam m. in. porcję fosforu, niezbędnego do utrzymania zdrowych kości i zębów, a także manganu. Istnieją też doniesienia o właściwościach przeciwutleniających gryki, w związku z zawartą w tym ziarnie rutyną i kwercetyną.[2]. Po kaszę jaglaną warto sięgnąć po treningu, dostarcza węglowodanów złożonych jak również białka, co korzystnie wpłynie na regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Z kolei kasza jęczmienna ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.[3] Jedną z jej odmian jest pęczak, którego 100g dostarczy nam m. in. żelaza. Pamiętajmy też, że generalnie kasze to źródło cennego błonnika oraz węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznmy. Dzięki tym właściwościom chronią nas przed napadami nagłego głodu. Są zatem dobrą propozycją dla tych, którzy chcą szczególnie uważnie zacząć dbać nie tylko o zdrowie, ale też sylwetkę.

Kasze to typowo polski produkt, który na naszych stołach jest obecny od setek lat. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kasze to nasze kulinarne dobro narodowe. Na szczęście Polacy wciąż doceniają ich zalety – przygotowując różne rodzaje kasz na wiele  sposobów i okazji.

 – Należy podkreślić, że warto sięgać po kasze krajowych producentów, którzy oferują wysoką jakość produktu – polskie kasze powstają bowiem z najlepszych ziaren, procesy produkcji są zgodne z zachowaniem wymagań stawianych przez normy prawa, zarówno unijnego, jak i krajowegorekomenduje Rafał Mładanowicz Prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Niewątpliwą zaletą kasz – oprócz dostarczania wartościowych składników odżywczych, jest także fakt, że ich szeroki wybór daje nam wiele możliwości kulinarnych do skomponowania pełnowartościowych posiłków. Stanowią one zarówno znakomity składnik dań głównych – np. jako dodatek do pieczeni, farsz do pierogów czy gołąbków,  świetnie też sprawdzą się w zupach i sałatkach, jak również  w wersji na słodko – np. kasza jaglana z mlekiem, owocami i orzechami to smaczne, pełnowartościowe śniadanie.

Jedzmy kasze! To znakomity sposób, by nasze menu stało się bardziej urozmaicone, organizm otrzymał wartościowe składniki odżywcze, a nasze noworoczne postanowienia przerodziły się w codzienne, prawidłowe nawyki żywieniowe.

Poniżej propozycja na smoothie bowl z kaszą manną:

Składnik  (2 porcje)

  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej,
  • 2 szklanki wody lub mleka,
  • 2 łyżeczki cukru (według własnych potrzeb),
  • 1/3 łyżeczki cynamonu tartego lub 1/3 łyżeczki ziaren prawdziwej wanilii,
  • 1/2 małego banana,
  • 1/2 szklanki malin świeżych lub mrożonych,
  • 1/2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych,
  • 2 łyżki orzechów np. piniowych,
  • miód lub ulubiony sok.

Wykonanie

  1. Płyn zagotuj wraz z wanilią lub cynamonem i substancją słodzącą. Dodaj kaszę mannę, energicznie mieszając rózgą ok. 1 minutę.
  2. Przelej kaszę do dwóch miseczek.
  3. Ułóż na niej owoce, orzechy, następnie polej miodem lub sokiem. (Owoce mrożone możesz wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki, dodatkowo ogrzeją się od kaszy).

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Śniadanie z niskim indeksem glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest dla osób, u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Ten …