Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”.
Wszystkim pracoholikom, wiecznie zabieganym wielbicielom fast foodów bądź też kulinarnym debiutantom polecamy kaszotto, czyli wariację na temat klasycznej włoskiej potrawy, zgodnie z nazwą – na bazie drogocennych nasion zbóż. Wersji tej potrawy może być tyle, ile ziaren kaszy w garnku, wystarczy właściwie połączyć trzy składniki, doprawić ziołami i gotowe. Nasz faworyt to pełne błonnika i białka orkiszowe kaszotto z pieczoną cukinią i papryką – smakołyk nie tylko dla wegetarian.
Kaszotto z pieczoną cukinią, papryką i suszonymi pomidorami
Składniki (porcja dla 2 osób)
- woreczek kaszy orkiszowej (100 g)
- duża papryka czerwona
- 6 posiekanych suszonych pomidorów (ze słoiczka)
- cukinia
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich
- 10 dag startego twardego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- płaska łyżeczka czosnku w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na grubsze paski, przełożyć do miski. Cukinię również umyć i osuszyć (nie obierać), przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić na grubsze półtalarki, dodać do papryki. Warzywa lekko doprawić solą, pieprzem i ziołami, oprószyć czosnkiem, polać oliwą, wymieszać, wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika, nastawić 180˚ C i piec 25-30 min. Wymieszać kaszę z warzywami, orzechami i suszonymi pomidorami, posypać serem – pogrzać w piekarniku i podawać. Smacznego!