Jedni ją uwielbiają i chętnie po nie sięgają już od samego rana, a drudzy stronią od niej jak najdalej i nie są w stanie znieść jej specyficznego smaku – mowa jest tutaj oczywiście o małej czarnej, czyli o kawie. Towarzyszy człowiekowi już od wieków. W przypadku tych mielonych, powstałych ze słabej jakości ziaren, zalegających miesiącami na półkach sklepowych, rzeczywiście nie można mówić o wyjątkowym smaku ani aromacie. Inaczej wygląda to, gdy sięgniemy po wyrób renomowanego producenta. Palarnia kawy to wspaniałe miejsce dla milioników tego napoju. Właśnie tam można zaopatrzyć się w wysokiej jakości, pochodzącą ze świeżych zbiorów, aromatyczną kawę o nieprzeciętnym smaku.
Dlaczego najchętniej sięgamy po kawę Arabicę?
Kawa Arabica nie bez powodu jest najpopularniejsza z kaw i to właśnie ona jest najczęściej uprawianym gatunkiem. Jej wyjątkowość wynika z doskonałego smaku. Pomimo wymagającej uprawy ze względu na podatność różnego typu choroby i ataki insektów, co przekłada się na wyższą cenę, jest najczęściej wybieranym gatunkiem kawy na całym świecie. Ziarna Arabiki słyną z tego, że są bardzo bogate w smaki i aromaty, co dla prawdziwych smakoszy jest kwestią nadrzędną. Sięgając po ten rodzaj kawy, można liczyć na uzyskanie napoju o niezwykle głębokim smaku. To właśnie po najwyższej jakości ziarna Arabiki sięga się do produkcji kaw speciality. W przypadku kawy Arabika można mówić o dużej różnorodności, gdyż na smak i aromat wpływa wiele czynników. Znaczenie ma to, na jakiej glebie jest uprawiana, w jakich warunkach klimatycznych, po jaki sposób obróbki i palenia sięgnięto. Wszystko to wpływa na to, jakie nuty smakowe i zapachowe będą odminowały w konkretnych produkcie. Można mówić o nutach owocowych, kwiatowych, korzennych czy nawet czekoladowych. Tak więc w sklepie z kawą można dostać wiele różnych odmian Arabiki, a każda z nich wyróżnia się nieco innymi cechami smaku i aromatu. Do najbardziej znanych odmian Arabiki, uznawanych za najlepsze zaliczane są: Arabica Nikaragua Superior, Arabica Excelso Kolumbia, Arabica Etiopia Djimah, Jamajka Blue Mountain.
Czym różni się kawa Arabica od Robusty?
Każdy sklep z kawą obfituje w różnego rodzaju kawy, ale prym wiodą dobre znane każdemu Arabica i Robusta. Są to kawy różniące się od siebie pod wieloma względami, dwa najpopularniejsze gatunki dostępne na rynku. W przypadku obu z nich można mówić o wyjątkowym aromacie. Ta pierwsza uprawniana jest przede wszystkim w Afryce i Ameryce Południowej. W przypadku kawy Arabica można mówić o płaskich, nieco podłużnych ziarnach, o zabarwieniu zielonym lub zielono-szarym. Jest ona łagodna i aromatyczna, zawiera od 1 do 1,5% kofeiny, stanowi aż 75% uprawianej na świecie kawy. Z kolei kwa Robusta wyróżnia się ostrzejszym, gorzkawym smakiem. Zawiera też dużo więcej kofeiny bo aż od 2 do 2,5%. Ziarna są w jej przypadku okrągłe w przekroju i mniejsze, mają żółto-zieloną barwę. Na jej korzyść przemawia to, że jest łatwiejsza w uprawie niż kawa Arabica. Jako że zbiory Robusty są dużo obfitsze, można liczyć na niższą cenę produktu.
Materiał partnera zewnętrznego