młody zielony jęczmień
Młody jęczmień ma wiele zalet i jego spożywanie niesie wiele korzyści dla organizmu. Jednak ma też jedną wadę - jego smak nie odpowiada wielu osobom | fot.: Fotolia

Koktajle z młodym zielonym jęczmieniem, czyli jak oswoić super roślinę

Wśród osób ceniących sobie zdrową żywność coraz większą popularność zyskuje młody jęczmień. Jest on źródłem witamin oraz posiada właściwości, które są nieocenione dla ludzkiego organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej tej roślinie.

Dlaczego warto wprowadzić młody jęczmień do diety?

Zielony jęczmień wykorzystywany już przez starożytnych Rzymian, który docenili jego cenne wartości odżywcze. Posiada dużo witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta – karoten, magnez, żelazo, potas, mangan, wapń, cynk i krzem. Dzięki temu przyspiesza gojenie ran, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz wspomaga pracę nadnerczy i tarczycy.

Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że młody jęczmień zapewnia równowagę pH organizmu, dzięki czemu komórki działają w sposób prawidłowy. Dzięki działaniu detoksykacyjnemu usuwa metale ciężkie z organizmu człowieka i jest też odpowiedzialny za wzrost odporności.

Młody jęczmień jest idealnym rozwiązaniem dla kobiet, które planują zrzucić kilka kilogramów. Nie tylko jest mało kaloryczny, ale przy regularnym zażywaniu opóźnia uczucie głodu oraz przyspiesza metabolizm. Dodatkowo nie tylko pomoże w odchudzaniu, ale też działa zbawiennie na cerę, która starzeje się wolniej i staje się promienna.

W jakiej formie spożywać jęczmień?

Młody jęczmień ma wiele zalet i jego spożywanie niesie wiele korzyści dla organizmu. Jednak ma też jedną wadę – jego smak nie odpowiada wielu osobom. Istnieje jednak rozwiązanie tego problemu. Jako że występuje najczęściej w postaci proszku, jest możliwe wykonywanie koktajli, które mogą stać się smaczną przekąską. Koktajl należy spożywać dwa razy dziennie zaraz po przygotowaniu – wtedy efekty będą najlepiej zauważalne.

Na koktajl powinny składać się 1-2 łyżeczki sproszkowanego jęczmienia. Należy zalać je wodą. Należy pamiętać, że nie może być ona gorąca, gdyż wrzątek niszczy właściwości odżywcze rośliny. Dodatkowo można dodać miodu lub soku, które poprawią nieco jego smak. Inną opcją jest dodanie owoców. Oto przykładowe przepisy na koktajle:

Przepis 1:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki jęczmienia,
  • połowa mango,
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
  • imbir w proszku.

Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładkie smoothie.

Przepis 2:

  • 1 banan,
  • 300 ml soku jabłkowego,
  • 1 jogurt grecki,
  • 2 łyżeczki jęczmienia.

Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładkie smoothie.

Przepis 3:

  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • garść szpinaku bądź jarmużu
  • szklanka wody
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia

Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładkie smoothie.

Przepis 4

  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia

Jęczmień rozpuścić w soku.

Do powyższych koktajli można dodawać różne owoce i warzywa w zależności od preferencji.

Kto nie powinien spożywać młodego jęczmienia?

Nie zaleca się stosowania młodego jęczmienia kobietom w ciąży i osobom, które na stałe zażywają leki. Jęczmień ma właściwości mocno oczyszczające organizm, co może się przyczynić do wypłukania niektórych składników leków. Ponadto przestrzega się osoby z wrażliwymi jelitami przed regularnym piciem młodego jęczmienia, bo może się przyczynić on do rozregulowania ich pracy. Nadmierna ilość jęczmienia w diecie może także uszkodzić wątrobę lub nerki. Warto więc wnikliwie przeczytać informację zawartą na opakowaniu produktu, a dla pewności, ze nam nie zaszkodzi, stosować 1-2 łyżeczki produktu. Zastrzega się również, że cztery łyżeczki to dawka maksymalna w ciągu doby.

Czy warto?

Dzięki licznym właściwościom odżywczym młody jęczmień jest coraz częstszym uzupełnieniem diety, jako że jest on naturalnym wspomagaczem wolnym od chemii. Dzięki wielu zaletom z roku na rok zyskuje coraz to większą popularność.

KBA

Sprawdź także

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Jedz zielone! – przepis na zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było …